Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privrednike `guši` skoro 500 parafiskalnih nameta

    Loš sistem parafiskalnih nameta i nejasna veza između usluge i cene koja se plaća za nju, osnovni su problemi privrednika u Srbiji, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

    Atanacković je na predstavljanju rezultata istraživanja UPS o troškovima poslovanja preduzetnika, malih i srednjih preduzeća (MSP), kazao da je problem za privrednike nepredvidljivost i netransparentnost sistema parafiskalnih nameta kojih je identifikovano oko 500.

    Atanacković je naglasio da su privrednici u Srbiji opterećeni različitim oblicima nameta, uvedenim kroz veliki broj propisa, što dosta otežava njihovo poslovanje.

    "Sa aspekta predvidljivosti poreskog i poslovnog okruženja, važno je da bilo kakve promene, povećanje ili uvođenje parafiskalnih nameta budu transparentne, ali da se ostavi dovoljno vremena da se privrednici informišu i prilagode svoje poslovanje tome", kazao je on.

    On je kao primer nekih nelogičnih nameta naveo enormno visoke cene za uklanjanje otpada, jer se račun formira na osnovu površine preduzeća, a ne prema količini đubreta, pa tako neka preduzeća dobijaju račune od preko 100.000 dinara, iako skoro nemaju otpad.

    Ministar za rad Aleksandar Vulin naglasio je da privreda treba još više da se rastereti, dodavši da postoje stvari koje država ne može da kontroliše, ali da može da utiče na poresku politiku, radno zakonodavstvo i odnos prema privrednicima. "Svi traže pomoć države, ona će morati da se da", kazao je Vulin.

    Istraživanje UPS o troškovima poslovanja vezanih za primenu zakonskih propisa u Srbiji urađeno je na osnovu detaljne analize 140 zakona gde je identifikovano 499 parafiskalnih nameta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE