Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajini novac potrebniji od oružja

    Ukrajinska ministarka finansija Natalie Jaresko smatra da je Kijevu neophodna veća finansijska pomoć međunarodne zajednice od trenutno predviđene, piše londonski Financial Time.

    "Trenutno se vode razgovori u mnogim prestonicama o eventualnoj vojnoj pomoći Ukrajini, ali, bez obzira na to, finansijska podrška je apsolutno odlučujuća", rekla je ministarka za britanski list.

    Ona je izrazila uverenje da grupa sedam najrazvijenijih zemalja, G7, kao i G20 imaju "odgovornost da mnogo više finansijski podrže Ukrajinu, kojoj su potrebne milijarde evra da pokrene rast, izgradi uništenu infrastrukturu i sanira posledice konflikta na istoku zemlje".

    Jaresko je za FT rekla da je četvorogodišnji zajam Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 40 milijardi dolara, finaliziran ovog meseca, bio dovoljan da se stabilizuje finansijski i bankovni sistem. "Ali to je bio prvi korak", istakla je ona.

    Vlasti u Kijevu su polovinom marta počele pregovore s kreditorima o restrukturiranju javnog duga.

    Prema procenama MMF, javni dug Ukrajine će ove godine dostići 94 odsto bruto domaćeg proizvoda, a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute grivne i prazne državne kase.

    MMF je 11. marta odobrio četvorogodišnje produženje aranžmana s Ukrajinom, vrednog 17,5 milijardi dolara, čiji cilj je da se zemlja izvuče s ivice ekonomske provalije.

    Ukrajinska ekonomija, već prilično ugrožena ogromnom birokratijom i korupcijom, od prošlog aprila je dodatno opterećena sukobom na istoku zemlje s proruskim separatistima.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE