Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čepurin: Izvoz u Rusiju nije ugrožen

    Izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju ni na koji način nije ugrožen, niti je postojala bilo kakva mogućnost za uvođenje zabrane uvoza voća i povrća, kaže ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

    S Čepurinom su, o sumnjama ruske poljoprivredne inspekcije da je izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju naglo povećan zbog reeksporta tog voća iz drugih zemalja, razgovarali ministri trgovine i poljoprivrede, Rasim Ljajić i Snežana Bogosavljević Bošković.

    Čepurin je istakao je da reč isključivo o tehničkim stvarima, o kojim će već naredne nedelje u Beogradu razgovarati nadležne inspekcijske službe dveju država, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

    >>>>`Možda je neko pod falsifikatom izvozio u Rusiju`

    Ljajić i Bogosavljević Bošković su upoznali Čepurina sa sistemom kontrole izvoza voća i povrća iz Srbije u Rusiju koji je u primeni od 2. marta ove godine i koji podrazumeva slanje skeniranih fitosertifikata i pre nego što pošiljka proizvoda bude upućena na rusko tržište.

    Cilj takve procedure je da nadležne ruske službe budu unapred upoznate s tačnom sadržinom pošiljki koje bi trebalo da stignu na rusko tržište.

    Prema informacijama Ministarstva poljoprivrede, izvoz jabuku na tržište Rusije prošle godine povećan je za oko 40 odsto u odnosu na 2013. godinu.

    To se tumači pokušajem srpskih izvoznika da iskoriste pogodnosti izvoza u Rusiju, pošto je Moskva zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU koje su joj uvele sankcije zbog ukrajinske krize.

    Nikčević: Ništa ne ukazuje na zloupotrebe

    Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu Stevana Nikčevića, na osnovu podataka iz tog ministarstva, carine i inspekcija, ne može da se kaže da je bilo zloupotreba u reeksportu jabuka za Rusiju.

    On je na Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije kazao da Srbija ima kapaciteta da proizvede količine jabuka koje izvozi na rusko tržište.

    Ruska strana je konstatovala rast uvoza jabuke iz Srbije, ali nam nije signalizirala da ima zloupotreba", kazao je Nikčević i naglasio da je ukupni godišnji rod jabuka u Srbiji oko 500.000 tona, a tržišni višak tog voća je oko 330.000 tona u svim kategorijama jabuka.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE