Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od Svetske banke 100 miliona dolara za reforme

    Odbor Izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam od 100 miliona dolara kao podršku strukturnim reformama, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija.

    Kako se navodi u saopštenju, taj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Srbije.

    Prvi deo tog projekta usredsređen je na rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća koji se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju kroz privatizaciju, prodaju imovine ili stečaj.

    Svetska banka je ocenila da su ta preduzeća prepreku daljem razvoju privrede Srbije, opterećuju budžet, a samo u 2013. imala su gubitak od 690 miliona evra.

    "Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike," rekla je direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Ellen Goldstein.

    Serija kredita za budžetsku podršku će se posebno baviti sprovođenjem vladinog programa, koji podrazumeva stečaj za 188 preduzeća bez zainteresovanih investitora, privatizaciju dodatnih 206 preduzeća kroz prodaju imovine i zaključenje investicionog partnerstva za firme od strateškog značaja za državu.

    Zajmom Svetske banke se podržavaju i socijalne mere kako bi se ublažile posledice po radnike u tim preduzećima, kao i reforme Nacionalne službe zapošljavanja kako bi se omogućila bolja pomoć radnicima koji dobiju otkaz da nađu novi posao.

    Prema ranijim najavama iz Svetske banke, Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije još 100 miliona dolara kredita za podršku završetka privatizacije, kao i 200 miliona dolara za restrukturiranje Srbijagasa, Železnica Srbije i EPS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE