Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I Rusi uključeni u reeksport poljskih jabuka?

    Tužilaštvo, policija i Carina ispituju firme koje su, uz falsifikovanu dokumentaciju, pokušale da izvezu u Rusiju jabuke iz Evrope deklarisane kao srpske, saznaje Blic.

    U pitanju je više firmi. Pre svega, beogradski Agrojom 77 je očigledno namenski osnovan krajem januara uz 500 dinara osnivačkog kapitala, koji je na rusko tržište plasirao na stotine tona jabuka.

    Sumnja se da iza ove kompanije zapravo stoje ruski državljani, mada se ona vodi na našeg državljanina Nikolu Tadića, objašnjava izvor Blica blizak Tužilaštvu. Prema podacima ruske carine, za uvoz jabuka u Rusiju preko Agrojom 77 nadležan je izvesni Vladimir Evgenevič Gordejčuk.

    Tužilaštvo istražuje i firmu Cojapromet iz Aleksinca, za koju se sumnja da je sredinom marta, pokušala preko Subotice izvoz 20 tona evropskih jabuka sa falsifikatom o poreklu. Reč je o firmi koja se bavi izvozom voća i povrća. Juče nisu bili spremni za komentar.

    U Upravi carina ne saopštavaju imena kompanija koje su falsifikovale dokumente za izvoz. Napominju da se mesecima bave tim problemom, a rezultati su vidljivi od pre desetak dana.

    Istrage se neprestano sprovode. Jasno nam je da će pokušaja zloupotreba biti još. Pozvali smo zato kolege iz BIA, MUP, Poreske uprave i fitosanitarne inspekcije da se dogovorimo kako da kontrole učinimo još efikasnijim. O svemu informišemo i rusku stranu, kažu za Blic u Upravi carina.

    Kažu da su, recimo, 12. marta sprečili izvoz 60 tona jabuka sa lažnim srpskim poreklom u Rusku Federaciju.

    Proizvođač iz okoline Šapca, koji se navodi u carinskoj dokumentaciji, rekao je da nije bio dobavljač pomenute firme, ali i da može da proizvede trećinu količina koje se pominju u otpremnici. Poreklo jabuka se još utvrđuje, ali je najverovatnije reč o jabukama iz Poljske, navode u Upravi carina.

    Prethodnog vikenda firma Kul fud iz Beograda pokušala je da izveze 20 tona jabuka na Terminalu Beograd uz falsifikat da je reč o domaćim jabukama. Postoje indicije da su u to, zbog velike koristi, uključeni i naši i ruski državljani, zbog velike koristi, kažu u Upravi carina.

    Ministar Trgovine Rasim Ljajić izjavio je u utorak da je problem navodnog reeksporta jabuka na rusko tržište rešen i da ne postoji nikakva opasnost od zabrane izvoza naših proizvoda na rusko tržište.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE