Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Problem sa izvozom jabuka u Rusiju je rešen`

    Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da problema sa izvozom jabuka u Rusiju neće biti i da su sumnje u navodnu zloupotrebu izvoza jabuka nastale zbog tehničkog propusta.

    Ona je novinarima u pauzi skupa o agrarnoj politici Srbije, koju u Beogradu organizuje nedeljnik NIN, istakla da je Srbija s kolegama iz Ruske Federacije napravila dobru saradnju i usaglasila sve izvozne procedure.

    "Usaglasili smo sve izvozne procedure i metode za utvrđivanje standarada kvaliteta, jer je rusko tržište zahtevno", kazala je ministarka.

    Prema njenim rečima, Srbija je svesna da su u Rusiji osetljivi na pokušaje zloupotreba izvoznih dozvola i sporazuma o slobodnoj trgovini, zbog čega Srbija striktno poštuje sve dogovore.

    "Napravili smo sistem najave izvoznih pošiljaka voća i povrća koje se iz Srbije plasiraju na rusko tržište, koji funkcioniše od 2. marta", navela je Bogosavljević Boškovićeva.

    Kako je objasnila, to znači da svaku izvoznu pošiljku pre njenog slanja na rusko tržište prati skenirani fitosanitarni sertifikat, koji se šalje Ruskoj Federaciji.

    Sa originalom koji ide uz pošiljku, ruska strana može sa sigurnošću da zna da li je pošiljka zaista iz Srbije ili je fitosanitarni sertifikat falsifikovan, kazala je Bogosavljević Boškovićeva.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE