Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hahn: Milijardu evra za infrastrukturu zapadnog Balkana

    Evropska unija će izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana, najavio je komesar za proširenje unije Johannes Hahn.

    "Projekti u infrastrukturi, transportu i energetici su ključni za ekonomski razvoj, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta", istakao je Hahn na neformalnoj konferenciji ministara zemalja regiona u Prištini.

    Prema njegovim rečima, već u 2015. biće dostupno sto miliona evra iz IPA fondova, kao grant investicija. "Mi ćemo 21. aprila u Briselu ugostiti premijere zemalja regiona kako bismo dobili saglasnost na tom nivou", rekao je Hahn.

    On je kazao da će zatim u avgustu u Beču biti zvanično predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapređenje transporta.

    Istakavši potrebu da se usvoji zajednička transportna politika za zemlje zapadnog Balkana, Hahn je rekao da ona bila obavezujuća za te zemlje, ali i za EU.

    „Ali evropski fondovi su ograničeni, tako da će svaki evro morati pametno da se troši", rekao je on i napomenuo da će ključnu ulogu imati predstavnici vlasti na nacionalnom nivou, odnosno ministri finansija.

    EU će pomoći na svaki način zemljama u regionu da uspešno realizuju te projekte. Zemljama regiona nisu potrebni veliki vizionarski projekti, već pre manji koji mogu da se realizuju, zaključio je Hahn.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE