Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mlekari traže zabranu uvoza mleka

    Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga uputilo je apel premijeru Aleksandru Vučiću u kojem predlažu da se donese odluka o zabrani uvoza sirovog i i koncentrovanog mleka.

    "Situacija na tržištu sirovog mleka menja se iz časa u čas, sve više mleka je neotkupljeno, mlekare se pravdaju da je kvalitet neodgovarajući, ali su zapravo prepune svojim gotovim prizvodima."

    Mlekare su primorane na takve mere koje će za posledicu imati na hiljade gazdinstava koji neće moći da ostvaruju prihode, navedeno je u saopštenju tog udruženja, u kom smatraju da je "licemerno što se pojedine mlekare zalažu za intervenciju države, dok uvoze velike količine mleka".

    "Možemo da proizvodimo dovoljno kvalitetnog mleka za naše tržište, ali ne možemo da se nosimo sa raznim spekulacijama na tržištu. Umesto da naša deca piju mleko, koriste proizvode iz zdravog sirovog mleka iz domaće proizvodnje, koristi se koncentrovano mleko iz uvoza", navodi se u apelu.

    Udruženje je ukazalo da je Mačvanski okrug, koji je lider u Srbiji po broju muznih grla, posebno pogođen ovom situacijom, a ukoliko se ostvare prognoze i sa tog prostora se povuku dve najozbiljnije mlekare, posledice će biti katastrofalne.

    Takođe, oni su istakli da država kroz stimulativne mere u mlekarstvu izdvaja ogromne količine novca, te je efekat i tih mera ugrožen ovom situacijom koja nam se dešava zbog prekomernog uvoza.

    Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković u sredu je najavila da će problem viškova mleka na tržištu kratkoročno biti rešen tako što će robne rezerve otkupiti viškove mleka u prahu.

    "To je jedna kratkoročna mera, ali razmišljamo i o drugim merama koje bi značile aktiviranje zaštitne klauzule iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i zato ćemo u narednim danima razgovarati sa predstavnicima Evropske komisije. Očekujemo da ćemo i od njih dobiti saglasnost", rekla je ministarka.

    Ona je dodala da su problemi sa mlekom veoma kompleksni i da su posledica poremećaja na evropskom tržištu, ali i liberalizacije tržišta.

    Direktor akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera Dragan Glamočić najavio je da će sledeće nedelje biti doneto rešenje za proizvođače mleka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE