U Republici Srpskoj niču solarne elektrane

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Republici Srpskoj niču solarne elektrane

  Širom Republike Srpske do sada je instalirano 12 solarnih elektrana, a dozvole su dobila još 43 "sunčana" postrojenja za proizvodnju struje.

  Solarna energija se sve više koristi i u Republici Srpskoj, a prema podacima koji su Novostima dostavljeni iz Ministarstva energetike RS, u Srpskoj je do sada izgrađeno 12 solarnih elektrana, čiji su vlasnici istovremeno ostvarili pravo na podsticaj zbog korišćenja obnovljivog izvora energije.

  Međutim, njihov broj će uskoro rapidno porasti, jer su u Registar projekata obnovljivih izvora energije, koje vodi ovo ministarstvo, upisane još 43 solarne elektrane koje su već dobile građevinske dozvole.

  Iz Ministarstva energetike navode i da je za izgradnju ovih solarnih elektrana, instalisane snage do 250 kilovata, osim pribavljenih građevinskih dozvola, rezervisano i pravo na preliminarni podsticaj.

  Najnovija mini solarna elektrana je otvorena pre dva dana u Bijeljini, gde je puštena u rad elektrana koja koristi sunčevu svetlost, a koja će godišnje proizvoditi oko 190.000 kilovat-časova električne energije.

  Zakonom o obnovljivim izvorima energije i Zakonom o koncesijama stvoren je regulatorni okvir za uvođenje sistema podsticaja.

  Navedenim zakonima je izgradnja solarnih elektrana instalisane snage do 250 kilovata isključena iz postupka dodele koncesije, što utiče na interes za izgradnju solarnih elektrana manjih snaga i na povećanje njihovog broja, navela je za Novosti portparol Ministarsta industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović.

  Ona je napomenula i da svaka država, potpisnica Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, ima obavezu da podstiče obnovljive izvore energije i dostigne definisane obavezujuće ciljeve do 2020, ali sama odlučuje u kom smeru će podsticati pojedine tehnologije, po kojoj ceni i na koji period.

  U Srpskoj je to regulisano Akcionim planom Vlade, prema kojem pravo na garantovanu otkupnu cenu mogu ostvariti proizvođači koji električnu energiju proizvode u postrojenjima koji koriste obnovljive izvore energije i ispunjavaju uslove propisane Zakonom, na period do 15 godina.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE