Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri banke bi da grade Turski tok kroz Srbiju

    Tri međunarodne banke izrazile su spremnost da finansiraju deonicu Turskog toka kroz Srbiju, istakli su predstavnici Srbijagasa i naglasili da se razmatra realizacija i Južnog i Turskog toka.

    Izvršni direktor Srbijagasa Jovica Budimir rekao je na energetskom panelu u Beogradu, da je u toku izrada Studije izvodljivosti za Turski tok i da će Rusi i Turci u maju saopštiti konačnu vrednost i trasu tog projekta.

    Preliminarna studija predviđa da u tom projektu, osim Turske i Grčke, učestvuju i Makedonija i Srbija, rekao je Budimir. Delegacija ruskog Gazproma, kako je rekao, već je bila u Makedoniji da razgovara o tom projektu.

    Upitan da li će treći energetski paket EU ponovo biti prepreka za izgradnju Turskog toka, kao što je bio slučaj sa Južnim tokom, Budimir je rekao da će Rusija obezbediti gas do tursko-grčke granice, a da će odluka o realizaciji tog projekta biti prepuštena drugim zemljama koje treba da ispoštuju taj energetski paket.

    On je naveo da je preliminarnim planom predviđeno da se veći deo podmorske trase Južnog toka iskoristi za Turski tok, a da će dužina kopnenog dela Turskog toka preko teritorije Turske iznositi 100 kilometra, preko Grčke 304, Srbije 521 i Makedonije 162.

    Budimir je naveo i da će se stara trasa Južnog toka poklopiti sa trasom Turskog toka na teritoriji Srbije kod Paraćina.

    On je istakao da je jedna od mogućnosti i da se realizuje i Južni i Turski tok tako što će se od ranije planirane četiri cevi Južnog toka, dve izgraditi trasom Južnog toka preko Bugarske, a dve trasom Turskog toka.

    Budimir je istakao i da Srbija priprema gasne interkonekcije sa okolnim zemljama i najavio da će za mesec dana biti poznati svi tehnički parametri interkonekcije sa Bugarskom, a da će do leta biti zatvorena i finansijska konstrukcija tog projekta.

    Razmatra se i interkonekcija sa Rumunijom i sa Crnom Gorom, dodao je Budimir.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE