Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Toliko je loše da i Kinezi odlaze

    Zbog teške ekonomske situacije, Kinezi nastavljaju da odlaze iz Srbije, a najviše kineskih državljana otišlo je tokom prošle godine i početkom ove, izjavio je predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji Guo Xiao.

    On je za srpski ogranak mreže GB Times izjavio da je, prema procenama udruženja, u Srbiji u 2014. godini živelo oko 7.000 kineskih državljana, a da je njihov broj sada prepolovljen.

    Prema podacima Shen Honga, vlasnika firme Shenex Industry and Trading Group, koja zakupljuje tržni centar u novobeogradskom bloku 70, u Srbiji trenutno živi oko 2.000 kineskih preduzetnika i taj broj nastavlja da se smanjuje.

    Razlog zbog kog Kinezi napuštaju Srbiju je pre svega finansijski, jer je zbog pada standarda pala i kupovna moć stanovništva, a samim tim i promet. Pored toga na njihovo loše poslovanje utiče i rast kineskog juana.

    Pre nekoliko godina za jedan evro u Kini moglo se kupiti 11 juana, a sada je za jedan evro potrebno 6,5 juana. To je uslovilo i pad zarade kineskih preduzetnika koji posluju na teritoriji čitave Evrope, pa i u Srbiji, i to za više od 35 odsto, naveo je Hong.

    Predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji rekao je da je cilj tog udruženja da pruži što veću pomoć kineskim preduzetnicma koji posluju u Srbiji, kao i drugim kineskim investitorima koji žele da ulažu u Srbiju, posebno nakon prošlogodišnje posete kineskog premijera Li Keqianga Srbiji i najave jačanja privrednih veza između dve zemlje.

    Produbljivanje saradnje između Srbije i Kine je moguće i kroz potpisivanje protokola o saradnji kineskih i srpskih gradova, kao i kroz kulturnu saradnju i razmenu studenata, ocenio je Xiao.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE