Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Udovički: Zakon o inspekcijskom nadzoru smanjuje sivu ekonomiju

    Potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički najavila je da će Predlog zakona o inspekcijskom nadzoru biti na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije 2. aprila, ocenjujući da će najvažniji doprinos tog zakona biti direktno smanjivanje sive ekonomije.

     Udovički je za RTS rekla da je ovaj zakon u pripremi od 2011. godine i da je privreda najviše tražila da se on donese. Ona je izrazila rezervu da će zakon nakon usvajanja, moći da se primeni na terenu u roku od tri meseca, jer treba uskladiti rad i precizirati nadležnosti 37 različitih inspekcijskih službi.

    Prema njenim rečima, nadležni više neće moći da prebacuju odgovornost jedni na druge kada su u pitanju neregistrovani subjekti, koji najčešće i prave najveći pritisak u sivoj ekonomiji.

    Udovički je rekla da će sve inspekcije biti nadležne da vrše inspekciju i kod neregistrovanih subjekata, pogotovo u svom sektoru, u svojoj oblasti nadležnosti, ali će čak biti i u obavezi da skrenu pažnju drugim inspekcijama na nepravilnosti, koje se ne tiču njihove oblasti rada, ukoliko je vide.

    Prema njenim rečima, od novog zakona se očekuje da inspekcija uspostavi sistem informacione baze, na osnovu kojih će se raditi tačna procena rizika za sve subjekte koji treba da dođu pod nadzor, a broj nadzora inspekcije zavisiće od procene rizika i ući će u plan rada.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE