Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hajde da širimo virus preduzetništva

    Poznatih pet srpskih preduzetnika na Vivaldijevom forumu na Mokroj Gori govore o preprekama i perspektivama pokretanja sopstvenog biznisa u Srbiji.

    "Inicijativa u preduzetništvu", naziv je panela na kom su govorili osnivač Ninamedia Dragan Radić, osnivač Supermarket concept store Slavko Marković, predstavnik CPG grupe Robert Čoban, osnivač i vlasnik kompanije Anđela Milivoje Čalija i osnivač Mokrogorske škole menadžmenta Srđan Janićijević, čija škola je organizator foruma.

    U opuštenijoj i zanimljivoj atmosferi, pratioci panela mogli su da čuju šta sve koči privatni biznis u Srbiji, ima li potencijala, ali i koje su osnovni motivi koji preduzetnika vode kroz poslovni život.

    Većina njih smatra da je preduzetništvo vid samozapošljavanja u koje se ulazi sa željom da se nađe i stvori proizvod, a ne novac. Do cilja se dolazi dobrom idejom i strpljenjem, ne nužno i početnim velikim kapitalom.

    Koncept zdravih i ukusnih kolača Anđela, Čalija je pokrenuo sa svojom suprugom, a kako kaže, "u posao su krenuli sa tri tepsije", a cilj im je da ih njihov proizvod nadživi. Reklamira se uglavnom preko društvenih mreža, a na klasičan advertajzing troši svega 100 evra godišnje.

    Smatra da je u Srbiji teško promovisati ideju preduzetništva, da preduzetnicima nedostaje integritet, a da je budućnost ove zemlje u "sporijem" konceptu razvijanja biznisa, a ne u želji da se "stvara preko noći", što je klasičan primer zemalja u tranziciji.

    Robert Čoban mišljenja je da je spas u preduzetničkom duhu. "Taj duh me vodi, kao i pohlepa, ali ne za novcem, već za uvođenjem novina u poslu." Ideju za magazin Pošalji recept dobio je prilikom boravka u Talinu, videvši na trafici takav časopis. Sada se, kako kaže, magazin prodaje u čitavom regionu.

    Prema njegovim rečima, poslovno okruženje je jedna od glavnih prepreka preduzetništvu. Navodeći primere iz iskustava Microsofta iz Srbije, Čoban je rekao da većina IT inženjera ne želi da ode iz zemlje jer dobro zarađuju, ali kada dobiju decu odlučuju da odu.

    Moguće je da u Srbiji postoji i sistemska blokada srednjeg sloja kako se ne bi razvio do tih nezavisnih okvira koji bi bio "užasan korektiv svakoj vlasti, sposoban da pokrene radnike, da javno govore na društvenim mrežama u zemlji u kojoj tajkuni dobijaju pare iz Fonda za razvoj, a završe u gubicima, skeptičan je Čoban.

    "U takvoj zemlji, u kojoj privatne firme zavise od države, sa nerazvijenim preduzetništvom, vrlo lako je vladati i zastrašivati." Braneći ovu sumnju, a ne tvrdnju, Čoban je naveo razgovor sa, kako kaže, čovekom iz političke strukture koji mu je rekao: "Zar vi mislite da taka sloj potpuno nezavisnih ljudi poput tebe, odgovara bilo kojoj vlasti?"

    Prema mišljenju vlasnika MŠM Srđana Janićijevića, za početak bavljenja preduzetništvom nema dobrog ili lošeg vremena i ta teorija je mnogo puta demantovana, a njegov "highlight" je, kako ističe, "vremena su gora, ali su preduzetnici su sve bolji". Oni koji se bore i opstaju za mene su bolji, jer su naučili da se više trude i da više daju, kaže Janićijević.

    To je veliko ohrabrenje, ocenjuje Janićijević i ističe da će "sve veći broj nas otići u preduzetništvo, jer su šanse za onim za čim smo žudeli, poput sigurnog radnog mesta, plate, standarda, sve manje". I hajde da širimo taj virus, u pozitivnom maniru zaključuje Janićijević.

    Kao jedan od možda pozitivnijih zaključaka sa panela, je što uspešni preduzetnici ne nameravaju da svoje firme, ili kako su ih neki nazvali "čeda", prodaju ni u slučaju da im se ponudi mnogo veći novac od stvarne vrednosti kompanije. Naime, odgovarajući na to pitanje, svi učenici su direktno ili indirektno dali negativan odgovor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE