Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska firma u ‘holandskoj priči’

    TEKST: Bojan Leković, osnivač i CEO Kupujem Prodajem

    KupujemProdajem.com počeli smo da vodimo 2008. godine iz Holandije, u slobodno vreme, kao hobi-projekat. Ideju o sajtu sa klasifikovanim oglasima koji bi se odmah objavljivali, dobio sam još 2002. godine. U Srbiji su tada dominirali Halooglasi i njihovo internet izdanje које se, iako popularno, ažuriralo samo par puta nedeljno – kako ne bi remetilo prodaju štampanog izdanja. Upravo u tome smo videli našu šansu!

    Ja sam u to vreme bio konsultant za mobilni internet i menadžer za razvoj usluga u vodećem holandskom mobilnom operateru, moja supruga Aleksandra bila je projekt menadžer u drugoj velikoj telekom kompaniji u Holandiji, a moj brat Ratomir je radio kao Key Account menadžer u Imleku.  Imali smo dobra zaposlenja za život, ali ne i za rizične investicije i to nas je kočilo.

    Za vreme našeg prolećnog odmora u Nišu 2007. godine, u toku jednog razgovora o tom našem poduhvatu, Aleksandra je predložila ime KupujemProdajem.com i – desio nam se Eureka momenat! Pravo ime za naš sajt pokrenulo je viziju i napravili smo plan.

    Po povratku u Holandiju, registrovao sam domen i napisao specifikaciju za ceo sajt.  Izradu prve verzije softvera poverio sam niškoj firmi, a zbog uspešnog rada na softveru za jednog poznanika. Trebalo nam je pola godine zajedničkog rada, često u mojim večernjim časovima, da KupujemProdajem.com ugleda svetlo dana – 1.februara 2008.

    Iste godine, moj dugogodišni mentor u KPN-u, bivši tehnički direktor Ben Bos, pokazao je interes da investira i pomogne moj projekat u Srbiji. Tog leta 2008. napisao sam poslovni plan i sa Benom se složio oko investicije.

    Zbog toga što živimo i radimo u Holandiji, njene povoljne poslovne klime, naše ambicije da, sem Srbije, pokrenemo i druga tržišta – činilo nam se logičnim da sedište bude u Holandiji. Tu smo i  osnovali Quable B.V. 1. novembra 2008. – ja sam toj firmi prodao KupujemProdajem.com, a ona je sklopila ugovor o investiranju sa Benovom kompanijom.

    U leto 2009. kada su počeli da nam se javljaju prvi zainteresovani klijenti za reklamiranje u Srbiji (bilo ih je ukupno šest), preko holandske firme otvorili smo KupujemProdajem D.O.O sa sedištem u Nišu, kao našu prodajnu organizaciju. Moj brat Ratomir postao je njen direktor.

    Tokom proteklih osam godina sajt KupujemProdajem.com je nezadrživo rastao, a naša organizacija se uvećavala. Radimo na tri lokacije. Firma se vodi iz Haga u Holandiji, odakle pratimo sve nama bitne inovacije na Zapadu; naš komercijalni centar smešten je u Beogradu, gde je većina naših klijenata; dok je razvojni deo u Nišu.

    Danas se na KupujemProdajem.com svakog dana objavi preko 30.000 novih oglasa.  Na njemu se prodaju polovne stvari, firme oglašavaju nove proizvode, a preduzetnici svoje usluge.  Skoro 30% svih korisnika Interneta u Srbiji redovno posećuje KupujemProdajem.com. Sajt mesečno zabeleži preko 12 miliona poseta, mahom iz Srbije, a po broju prelistanih strana od preko 220 miliona mesečno, KupujemProdajem.com drži srpski rekord.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE