Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rešenje za diversifikaciju energetskog sistema

    Kompanija Lek Habo iz Holandije bavi se maskimalnim iskorišćenjem primarne energije u vidu fosilnog goriva, prirodnog gasa i biogasa, do 85-90 odsto, a u cilju istovremene proizvodnje električne i toplotne energije. Električnu energiju proizvedenu na ovaj način korisnici ovih sistema u Holandiji, a od skoro i u Srbiji,  obično isporučuju mreži, jer se to dodatno subvencioniše s obzirom da se radi o energetski efikasnoj tehnologiji, odnosno, obnovljivim izvorima. Radi se o sistemima od najmanje 100KW pa do nekoliko megavata. Serbo Monte je zastupnik Lek Habo u Srbiji. Imaju 60 zaposlenih, a u Šimanovcima se nalazi prostor za servisiranje ovih mašina i za kasnije vođenje i eksploataciju.

    Najveće postrojenje ovog tipa u Srbiji koje Serbo Monte servisira sa odrađenih 30.000 sati je Klinički centar Srbije od 1,8 MW. Tu su i uspešni projekti u Kikindi i Kanjiži snage 1,2 MW i 0,3MW na NIS-ovim naftno-gasnim poljima. Implementirana su i postrojenja na biogas u Vrbasu snage 1 i 0,5MW, na farmi krava u Čurugu, snage 600KW gde se biogas proizvodi već treću godinu. Danas održavaju i postrojenje na deponiji u Sarajevu, koje je uradio Lek Habo, a trenutno isporučuju postrojenja za tretman otpadnih voda u Vrbas i Mostar.

    „Praktično smo sa ovim relativno malim brojem projekata ušli u svaku od mogućih aplikacija ovih sistema i po tome smo ubedljivo jedintveni na tržištu i stvaramo dobru poziciju i za nas kao firmu i za one koji će to hteti da rade u budućnosti, jer očigledno je da to funkcioniše i da država da osim što kroz zakon i uredbe podstiče ovakve sisteme, ona to i redovno plaća“, naglašava Zukić.

    Tržištu mogu da ponude dobru podršku i logistiku jer se radi o transferu tehnologija. Izrađuju studije, pružaju podršku tokom ugovaranja i kasnije eksploatacije samih sistema za koje je jako važno da rade preko 8.000 sati godišnje. „Logistika koja će da iznese implementaciju ovih ssitema i izvrši trasnfer tehnologija jako je bitna i za banke koje prate projekte ove vrste. Upravo zbog ovakvog pristupa Serbo Monte i Lek Habo su jedinstveni u Srbiji, pa zbog toga se dešava da preuzimamo i postrojenja u trenutku puštanja i eksploatacije koja rade druge kompanije i to su ugovori na 7-8 godina ili do kraja životnog veka sistema.“

    Postrojenja ovog tipa jedno su od rešenja diversifikacije energetskog sistema koje je neophodno Srbiji. „Na ovaj način, sa malim sistemima možete da obezbedite snabdevanje jednog grada električnom energijom i do nekoliko dana, bar prioritetnih potrošača. Time bi se izbegli problemi održavanja sistema prenosa centalizovane električne energije recimo u zimskom periodu, kada je prilično otežano. Recimo, pre tri-četiri godine bilo je planova da se iz drvne biomase u Majdanpeku izvlači metan koji bi mogao da pravi toplotnu električnu energiju. Da su se planovi realizovali ne bi došlo do višednevnog nestanka električne energije u ovom gradu, kao što je to bio slučaj krajem prošle godine“, objašnjava Zukić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE