Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ušteda energije kroz ESCO koncept

    Kompanija SUN Energy Balkan u Srbiji je prisutna od septembra 2013. i nudi kompletna rešenja u oblasti obnovljivih izvora energije. Specijalizovana je za projekte u objektima kolektivnog stanovanja i sprovodi ih na osnovu ESCO koncepta. Suština ESCO koncepta je da se investicija u energetsku efikasnost ili obnovljive izvore energije isplati kroz ostvarene uštede u odnosu na troškove koje bi klijent inače imao.

    „Kroz dugoročni aranžman ovaj koncept klijentima smanjuje operativne troškove, a ujedno i izbegava dodatno zaduživanje klijenta za sprovođenje mera energetske efikasnosti ili uvođenje obnovljivih izvora energije. ESCO kompanija preuzima rizik da optimizuje svoju investiciju tehnički, finansijski, organizaciono i pruži adekvatnu uslugu bez kompromisa po pitanju komfora u eksploataciji“, objašnjava Nenad Mitošević, direktor Sun Energy Balkan.

    Kompanija iza sebe ima četiri projekta u oblasti kolektivnog stanovanja. „Jedan objekat je useljen i stanari već koriste naše usluge grejanja, a čim bude neophodno biće im dostupna i usluga centralnog hlađenja. Preostala tri objekta bi trebalo da se završe tokom ove godine, a u jednom od njih biće dostupna i usluga centralnog snabdevanja sanitarnom toplom vodom“, navodi Mitošević.

    U realizaciji rekonstrukcije objekata primenjuju holandski ’trias energetica’ koncept. Prvi korak je da se smanji postojeća potrošnja energije kroz primenu mera energetske efikasnosti kako bi se smanjili toplotni gubici i dobici. Zatim se uvode obnovljivi izvori energije u meri u kojoj to lokacija dopušta i treći korak je uvođenje dodatnog, neobnovljivog, izvora energije za pokrivanje vršne potrošnje.

    „Primenom ovog koncepta, u Srbiji, moguće je ostvariti uštede i preko 50% u odnosu na prvobitno stanje. Ova procena je bazirana na nekim preliminarnim analizama koje smo radili za projekte u oblasti kolektivnog stanovanja i u javnim ustanovama. Naravno, značaj ušteda se dodatno povećava sa rastom cena energije“, objašnjava Mitošević.

    Realizacija prvog projekta rekonstrukcije počinje 2015. Stanarima će se ponuditi zamena stolarije, kompletna izolacija zgrade i uvođenje sistema grejanja i hlađenja na obnovljive izvore energije. „Po ESCO principu, celokupna investicija bi bila naš trošak, a obaveza stanara je samo da redovno izmiruju svoje račune za grejanje tokom ugovornog perioda“, objašnjava Mitošević i ističe da dosadašnji partneri u projektovanju novih objekata već računaju na Sun Energy kao snadbevača energijom i prihvataju obnovljive izvore energije kao svakodnevnicu u poslovanju.

    Direktor Sun Energy Balkan takođe se nada da će donošenje svih neophodnih pravilnika i modela ESCO ugovora omogućiti i početak saradnje sa javnim sektorom. „U vremenu kad javni sektor više ne može da se zadužuje a troškovi energije rastu, mislim da će ESCO model naći široku primenu.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE