Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potencijal koji treba iskoristiti

    Kvalitet i znanje IT kompanija i njihovih zaposlenih u Srbiji je na mnogo većem nivou nego opšta IT svest u domaćoj privredi, smatra Stevan Ognjenović, generalni direktor TMNS Empiry.

    „Sama činjenica da većina naših IT kompanija, bar u Novom Sadu, uglavnom radi za klijente na stranim tržištima i ako se uzme u obzir da se sve promene na polju tehnologije, softverskih produkata, usluga, modela poslovanja, reflektuju i na zaposlene u tim kompanijama, automatski se dobija šansa da se razvijaju i na poljima na kojima još uvek ne bi mogli radeći samo za domaće klijente.“ Ova činjenica predstavlja ogroman potencijal da će kompanije bazirane u Srbiji, bilo da su u domaćem ili stranom vlasništvu, iskoristiti svoja znanja stečena na internacionalnim projektima i primeniti ista da bi unapredili ne samo IT domen nego i opšte poslovanje domaćih klijenata.

    Upravo nakon dugogodišnje saradnje sa holandskom kompanijom TMNS, usledila je i odluka da se novosadski Empiry pripoji stranom partneru. Ovaj potez bio je višestruko koristan za obe kompanije, a pogotovo za zaposlene koji sada imaju priliku da rade na uzbudljivim projektima u inostranstvu i time prošire svoja iskustva i vidike. Prednosti spajanja uvideli su i klijenti, što je dodatno učvrstilo saradnju.

    Kada se govori o nedovoljnom broju IT stručnjaka u Srbiji, Ognjenović smatra da je Srbija na granici masovne produkcije kvalitetnog IT kadra i da postoji mogućnost da u budućnosti neće biti dovoljno kapaciteta. „Već sada IT kompanije pronalaze nadarene mlade studente i privlače ih stipendijama i garantovanim zaposlenjem, nude nadoknade za zaposlene koji dovedu tj. predlože nove kolege i organizuju sve veće sajmove zapošljavanja“, navodi Ognjenović. TMNS Empiry u potpunosti je prihvatio globalno pravilo koje važi za IT kompanije ’Work hard, play hard’.

    „Od zaposlenih se traži maksimalno angažovanje, adaptacija i dostupnost da bi klijent uvek bio zadovoljan, ali se zato nudi i niz pogodnosti počevši od profesionalnog usavršavanja na polju tehnologije, jezika, kao i idealnog radnog okruženja, sa različitim sadržajima koji pomažu zaposlenima da se na kratko odmore kako bi ostali maksimalno produktivni“, objašnjava Ognjenović. Takođe dodaje da je jako važno da sami IT početnici, kada počinju da traže posao, prepoznaju potrebu za dodatnim usavršavanjem, pa i da samoinicijativno uče i isprobavaju domene za koje možda nisu imali prilike tokom studija zbog ograničenog programa ili vremena.

    TMNS Empiry se bavi konsultantskim uslugama u oblasti integracije sistema, modelovanja poslovnih procesa i poslovne inteligencije i to koristeći alate vodećih globalnih vendora pozicioniranih u ’Leaders’ Gartner-ovom kvadrantu, kao što su TIBCO, Oracle, Software AG, IBM, a što je prema rečima Ognjenovića, najvažnija oblast u kojoj bi IT u Srbiji trebalo značajno da napreduje.

    Primena postoji u svim vertikalnim industrijama kao što su finansije i bankarstvo, telekomunikacije, energetska industrija, državne organizacije, logistika, napredna tehnologija. TMNS Empiry do sada je radio na važnim projektima u svim ovim vertikalama za klijente u inostranstvu, dok su na domaćem tržitšu uglavnom radili
    na integracionim projektima za mobilne operatere.

    U narednom periodu planiraju rast na svim poljima, od tehnologije, preko broja zaposlenih, novih proizvoda, do proširenog prisustva na domaćem tržištu. „Strategija za 2015. je već definisana i predstavlja vrlo izazovan cilj koji će staviti na test sve naše mogućnosti, ali ćemo se potruditi da ga ostvarimo“, zaključuje Ognjenović.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE