Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Istorijski događaj u voćarstvu

    Holandska kompanija Han Fleuren Holding BV i I-Cargo inc iz Sremske Mitrovice osnovale su kompaniju Fleunerra sa ciljem proizvodnje sadnica voća po holandskoj tehnologiji. Inicijalna visina ulaganja predviđena za prvi investicioni ciklus, koji će trajati dve godine, je oko 700.000 evra. Sadnice koje će nova kompanija proizvesti u periodu od dve godine, na međunarodnom tržištu će imati vrednost od oko 1.500.000 evra, dok je buduća proizvodnja voća višestruko veća.

    „Saradnja sa ovom renomiranom firmom traje već četiri godine i ogleda se u činjenici da su oni dobavljač sadnica za naše plantaže već četiri godine za redom. Kako je saradnja bila izuzetna do sada, rodila se ideja da počnemo zajednički projekat u Srbiji, obzirom da mi ovde raspolažemo sa plodnim zemljištem, dobrom mehanizacijom, kvalitetnom radnom snagom, a oni sa iskustvom i znanjem na kom se bazira savremena voćarska industija“, objašnjava Zoran Kovačević, osnivač i vlasnik i-Cargo inc i suvlasnik novoosnovane kompanije Fleunerra.

    Holandski partner po prvi put investira na inostranom tržištu a sa sobom donosi iskustvo koje je duže od 90 godina u ovoj oblasti. U pitanju je jedna od najpoznatijih kompanija u Evropi, kako po kvalitetu, tako i po inovacijama i patentima koje poseduju. Autori su takozvane KNIP sadnice, koja se danas koristi verovatno u 90 odsto zasada koji su podignuti u poslednjih 15-20 godina.

    „Za Srbiju su se odlučili na našu inicijativu, iako su imali ponude iz zemalja sa skoro svih kontinenata, ali nekako smo se razumeli i razvili partnerski odnos zahvaljujući istim vrednostima, posvećenosti poslu, ljubavi prema prirodi i zdravlju, filozofiji poslovanja. Nije baš bilo lako, trebalo je da prođe godinu dana od inicijalne ideje do realizacije“, objašnjava Kovačević. Kako navodi radi se o istorijskom događaju za Srbiju kada je voćarstvo u pitanju. „Znanje koje donose u Srbiju je nemerljivo. Zamislite da Mercedes dođe u Srbiju i donese svo svoje znanje i iskustvo…Verujem da je ovo u voćarstvu pandan takvoj ideji, i što je još bolje, ideja se i realizuje.“
    Pored činjnice da će holandski patner uložiti novac i da donosi znanje, Kovačević smatra da projekat Fleunerra može biti i inicijalna kapisla za organizovan i sistemski razvoj takozvanih kooperativa u regiji Fruške Gore pa i Srbije. „Bez jakih kooperativa proizvođači neće moći da uhvate korak sa kolegama iz inostranstva koji su decenijama ispred nas. Ako budemo spremni da učimo i da se usavršavamo, evo dokaza da imamo i od koga i sa kim. Ključ našeg uspeha je naša spremnost na učenje, prihvatanje novih stvari i predanost poslu. Želimo da taj model prenesemo i na ostale proizvođače. Uspeh je u tom slučaju gotovo neizbežan!“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE