Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija potencijalno dobro tržište

    Solidan oporavak Centralne i Istočne Evrope donosi pozitivne efekte na svoje susede u regionu Jugoistočne Evrope. Na grupu od devet zemalja ovog regiona, pozitivne efekte donosi niska vrednost evra, kao i niže cene nafte, pokazala su dva istraživanja TMF Group, koja su danas objavljena.

    Istraživanje „Rizici poslovanja i mogućnosti u Centralnoj i Istočnoj Evropi“, urađeno za potrebe TMF Group, a koje je objavilo Istraživačko odeljenje Ekonomista (The Economist Intelligence Unit) ukazuje na to da se glavni deo regiona Centralne i Istočne Evrope ekonomski oporavlja i da se poslovni rezultati poboljšavaju, nakon perioda 2010-2013. kada su rezultati bili promenljivi a oporavak spor. Istovremeno, postoje pozitivni inicijalni indikatori u Jugoistočnoj Evropi koji ukazuju na to da pojedina tržišta ovog regiona pokazuju znake blagog oporavka iako oporavak nije potpun.

    Kompanije koje šire svoje poslovanje u Centralnoj i Istočnoj Evropi imaju koristi od  generalno stabilnog ekonomskog razvoja kao i nivoa  poreza na dobitkoji je niži nego u većini zemalja Zapadne Evrope. Zemlje Jugoistočne Evrope (Bugarska, Hrvatska, Srbija i Slovenija) predstavljaju tržište od 20 miliona stanovnika a međunarodne kompanije traže nove lokacije koje imaju potencijala za rast.  Kompanije očekuju da će ova tržišta rasti te stavljaju Srbiju i Bugarsku na vrh liste 10 zemalja sa očekivanim organskim rastom u 2015.

    Jugoistočna Evropa i dalje nudi mogućnosti rasta, ali i nosi rizike za poslovanje. Potencijalni investitori i međunarodne kompanije moraju biti dobro pripremljene kako bi znale kako da se nose sa rizicima kao i da imaju podršku lokalnih stručnjaka koji imaju značajna iskustva u ambijentu u kojem se zakonodavstvo i regulative brzo menjaju. Rizici proizilaze i iz usporavanja i pojave deflacije u evrozoni, kao i pogoršanja situacije u Rusiji i Ukrajini.

    „Radeći na tržištu Srbije 13 godina, videli smo i dalje vidimo, dobar potencijal za međunarodno poslovanje koje je u potrazi za rastom prodaje u Jugoistočnoj Evropi. Srbija ima povoljne poreze, kao i niz ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, između ostalog, sa mnogim zemljama u EU, kao i Kanadom, Kinom, Indijom i Rusijom“, kaže za BIZLife, Jelena Ćuk, generalni direktor TMF Group Srbija.

    TMF Group je vodeća globalna kompanija za pružanje vrhunskih poslovnih usluga klijentima koji posluju i investiraju u međunarodnom ambijentu. Fokus je na visoko specijalizovanim, finansijskim, pravno administrativnim uslugama, kao i onim iz oblasti ljudskih resursa, koje pomažu klijentima da vode svoje korporativne strukture, mehanizme finansiranja, kao i investicione fondove na različitim geografskim lokacijama. TMF grupa posluje u preko 80 zemalja u Americi, Azijsko-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi i Evropi i ima preko 20 godina iskustva u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE