Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Raznobojne klompe i velikani umetnosti

    Osim na prelepe kanale, lale i vetrenjače, Holandija može biti ponosna i na svoje čuvene raznobojne drvene klompe koje važe za jedan od najlepših suvenira, kao i na velikane iz sveta slikarstva – Vincenta van Gogha, Jana Vermeera i Rembrandta.

    Istorija klompi počinje pre nekoliko vekova kada je na hiljade obučenih obućara, koji su prvenstveno bili farmeri, u slobodno vreme pravilo praktične, otvorene cipele. Umetnost se postepeno prenosila kroz generacije, što je stvaralo kult i prepoznatljiv simbol cele Evrope, a naročito Holandije. Klompe su u početku pravljene od drveta topole, vrbe ili jablana, kako bi bile veoma izdržljive i dugo godina su bile u boji drveta, da bi od 19. veka obućari širili svoje maštovite vidike i oslikavali ih koristeći različite boje i motive. Od 1950. počinju serijski da se proizvode, uz pomoć mašina, mada na periferiji Amsterdama i danas postoje najstarije radionice za izradu ove jedinstvene obuće.

    Dok su spretni obućari slikali na drvetu, Van Gogh, Vermeer i Rembrandt su svoj talenat prenosili na platno, stvarajući veličanstvena remek-dela.

    Godine 1853. rođen je jedan od najuticajnijih svetskih slikara, koji je ovom granom umetnosti počeo da se bavi tek nakon dvadesete godine i čija su dela dostigla popularnost i materijalnu vrednost tek nakon njegove smrti – njegovo ime je Vincent van Gogh. Bio je postimpresionista, naslikao je više od dve hiljade slika i crteža, a posebno su ga inspirisali čempresi i cveće. Njegova najpoznatija dela su: ’Umetnikova soba’, ’Bela kuća noću’, ’Spavaća soba u Arlu’, ’Žitna polja sa čempresima’.

    Holandski slikari koji su, takođe, ostavili dubok trag u evropskoj i svetskoj kulturi su: Vermeer, koji je naslikao čuvenu ’Devojku sa bisernom minđušom’, a čiji je rad rezultat slikarske tehnike pointillé, i Rembrandt – umetnik koji je pripadao baroknoj epohi, poznat po oslikavanju biblijskih motiva i delima: ’Noćna straža’, ’Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa’, ’Jevrejska nevesta’

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE