Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povrće, sir i vafl

    Holandska kuhinja je raznovrsna, ali su sama jela vrlo jednostavna, što potiče još iz 19. veka kada su kalvinisti, smešteni u provincijama iznad velikih reka, smatrali da je greh spremati i jesti hranu u kojoj se uživa. Takvo verovanje se zadržalo i danas, te Holanđani nisu skloni kulinarskom eksperimentisanju, kao ni začinima i sosevima jakog ukusa.

    Kuhinju Zemlje lala posebno bogate krompir, kupus i dimljene kobasice, ali i indonežanski specijaliteti: sate i bami goreng. O značaju krompira i povrća u Holandiji, svedoči i slika Vincenta van Gogha, iz 1885, pod nazivom De aardappeleters (Ljudi koji jedu krompir), a ove namirnice su na počasnom prvom mestu ispred mesa i ribe. Najpoznatije nacionalno jelo, na bazi krompira, šargarepe i luka, nosi naziv hutspot i najčešće se kombinuje sa dimljenom kobasicom, radi lepšeg ukusa.

    Postoji i jedna zanimljiva anegdota vezana za Holandsku revoluciju i ovo jelo: naime, tokom španske opsade, branioci Lejdena su pronašli kazan pun mešavine krompira, šargarepe i luka, na koji su španski vojnici verovatno zaboravili. U mnogim holandskim porodicama, danas, je običaj da se hutspot sprema svakog 3. oktobra u znak sećanja na oslobođenje Lejdena od Španaca.

    Osim povrćne kuhinje, popularni su i holandski sirevi, koji se stružu po salati ili glavnom jelu, ali i slatkiši. Neki od najpoznatijih holandskih sireva su: Edamer, Gauda, Old Amsterdam i Milner, a kada je reč o slatkišima, turiste posebno privlače pomalo žilave, slano-slatke bombone, vafl – oblande sa sirupom od karamele, i palačinke flensjes i poffertjes.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE