Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čuvena Holandska revolucija

    Jedan od najznačajnijih podviga u istoriji Holandije je čuvena Revolucija, poznata i kao Osamdesetogodišnji rat ili Holandski ustanak, vođen protiv Španije na čelu sa kraljem Filipom II. Rezultat borbe, koja se odigrala od 1568. do 1648. godine, jeste – ne samo ostvarivanje nezavisnosti holandskih provincija, već i procvat ove zapadnoevropske zemlje.

    Burgundijska Holandija podeljena je na južnu, koja je sačinjavala današnju pretežno katoličku Belgiju i Luksembrug, i severnu Holandiju, iz koje je nastala moderna, protestantska Zemlja vetrenjača. Sedam holandskih provincija je 1579. sklopilo je sporazum o Utrehtskoj uniji, čiji je vođa bio Williem van Oranje. Povod za sukob bilo je širenje kalvinizma, što je navelo španskog kralja da jedinstvenim pravnim aktom čitavo stanovništvo osudi na smrt. Iako su Španci vojno bili znatno bolje opremljeni i naoružani, Holanđani su zahvaljujući svojim pomorskim veštinama i pomoći saveznika uspeli da pruže otpor, izbore se za nezavisnost i u tom trenutku postanu najbogatija i najnaprednija evropska država, sa liberalnom tradicijom, koja traje i danas.

    Sadamnaesti vek je bilo zlatno doba za Holandiju koja se neprikosnoveno isticala u moreplovstvu, ekonomiji i trgovini, tada nastaje Holandsko kolonijalno carstvo, i dolazi do procvata kulture i nauke. Međutim, kako to obično biva u istoriji, svaka velika sila proživljava uspone i padove, te je tako i holandska moć počela da opada za vreme ratova Luja XIV i uspona britanske i ekonomske imperije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE