Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljoprivreda okosnica saradnje

    Kraljevina Holandija spada u grupu srednje značajnih zemalja u robnoj razmeni Srbije sa inostranstvom. Među 165 zemlje u koje je Srbija plasirala svoje proizvode u 2014, Holandija se našla na 21. mestu po vrednosti izvoza, a među 202 zemlje iz kojih je Srbija uvezla proizvode u 2014, dok je po vrednosti ostvarenog uvoza Srbije bila na 19. mestu.

    Ukupna robna razmena Srbije i Holandije u 2014. iznosi 426 miliona dolara, što je za devet odsto manje u odnosu na 2013. Izvoz Srbije u Holandiju iznosi 156 miliona USD i beleži blagi pad od 2,7 odsto, dok uvoz Srbije iz Holandije iznosi 270 miliona USD i manji je za 12 odsto u odnosu na predhodnu godinu.

    Dominantni poslovi spoljnotrgovinske robne razmene dve zemlje su kupoprodajni poslovi koji su izvozu zastupljeni sa 71, a u uvozu sa 92,7 odsto. Slede poslovi nakon oplemenjivanja, poslovi oplemenjivanje i promet u slobodnim zonama (7%).

    Privrednu saradnju Srbije i Holandije karakretiše nekoliko sektora i to: poljoprivreda, metalo-prerađivačka industrija, obnovljivi izvori energije i IT sektor.

    Holanđani prepoznaju dobar kvalitet srpskih poljoprivrednih proizvoda, dok srpski partneri vide holandske partnere kao vodeće saradnike kada je reč o uzgoju stoke, proizvodnji semena i cveća. Holandske kompanije su veoma dobre i na polju inovacija u poljoprivredi, kao i u distribuciji, odnosno prenosu znanja, u proizvodnji mleka, stočarstvu, proizvodima zdrave hrane, ali i u i razvoju novih proizvoda.

    Metalo-prerada je druga grana gde je dosadašnja saradnja bila izražena posebno imajući u vidu da su velika holandska ulaganja bila upravo u brodogradilišta u Srbiji – od šest brodogradilište, tri vlasnika brodogradilišta su Holandski investitori.

    Saradnja Srbije i Holandije u sektoru energije vidljiva je kroz programe dve vlade u oblasti obnovljivih izvora energije.

    Strane direktne investicije Holandije u Srbiju
    Prema podacima NBS, ukupna neto strana direktna ulaganja iz Holandije u novcu u periodu 2005.-2012. godina iznose 830,932 hiljada evra. Tokom 2006. i 2007. godine registruje se neto odliv direktnih ulaganja u novcu, kada je reč o Holandiji. U periodu 2005. – 2011, Holandija je bila na šestom mestu, iza Austrije, Norveške, Grčke, Nemačke i Italije po visini ukupnog neto iznosa uloženih direktnih investicija u Srbiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE