Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF:Grčka potvrdila da će isplatiti dug

    Grčka se obavezala da će isplatiti 460 miliona evra dospeliog duga MMF-u 9. aprila, objavila je sinoć direktorka Fonda Christine Lagarde posle sastanka u Vašingtonu sa grčkim ministrom finansija Yanisom Varufakisom.

    "Ministar Varufakis i ja smo razmenili mišljenja o trenutnim događajima u smatramo da je efikasna saradnja u interesu svih", rekla je Lagarde, prenosi se u saopštenju Međnarodnog monetarnog fonda.

    Ona je dodala da su zaključili da nesigurnost nije u interesu Grčke i pozdravila to što je ministar Varufakis potvrdio da će isplatiti dospelu sumu 9. aprila.

    Već tri nedelje šire se glasine, pothranjene uznemirujućim pismom grčkog premijera Alexisa Tsiprasa nemačkoj kancelarki Angeli Merkel od 15. marta u kome on upozorava da bi moglo da se desi da njegova zemlja ne ispuni svoje predstojeće dospele obaveze, što implicitno znači da neće moći da isplati dug koji dospeva 9. aprila.

    Ekonomisti smatraju da bi grčko neisplaćivanje dugova moglo da ima nepredvidive posledice.

    Grčka vodi teške pregovore sa svojim partnerima u Evropskoj uniji.

    Ona od EU očekuje isplatu poslednje tranše pomoći od 7,2 milijardi evra u okviru plana pomoći od 240 milijardi evra koliko su zemlji dali Unija i MMF od 2010.

    Nova vlada radikalne levice treba do kraja aprila da predstavi Evrogrupi spisak reformi dovoljno ubedljiv da bi dobila nastavak pomoći.

    Kako navodi agencija France Press izgleda da zemlja traži podršku i na drugim mestima. Varufakis će se danas sastati sa zvaničnicima američkog ministarstva finansija, i savetnicom predsednika Baracka Obame za međunarodna ekonomska pitanja Caroline Atkinson.

    Varufakisova poseta Vašingtonu dogodila se kratko pre predviđene posete premijera Tsiprasa Moskvi.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE