Regionalna energetska deklaracija - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Regionalna energetska deklaracija

Ministri spoljnih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske potpisali su u Budimpešti zajedničku deklaraciju o jačanju energetske saradnje u regionu.

Ministri Peter Sijarto, Ivica Dačić, Nikola Poposki, Nikos Kocias i Volkan Bozkir složili su se da saradnja u obezbeđivanju energetske bezbednosti doprinosi dobrosusedskim odnosima tih zemalja i dobrobiti njihovih građana.

Oni su izrazili političku nameru da "osnaže veze sistema dostavljanja prirodnog gasa njihovih zemalja", prenosi sajt hungarytoday.hu.

"Uzimamo u ozbir ulogu evropskih fondova za razvoj infrastrukturnih projekata u centralnoj i jugoistočnoj Evropi u dostizanju nivoa diversifikacije zapadne Evrope, što bi zauzvrat dalo značajan doprinos energetskoj bezbednosti Evrope i mora biti zajednička odgovornost EU", navodi se u saopštenju objavljenom posle sastanka.

Pet ministara izrazilo je podršku "stvaranju komercijalno održive rute i izvora diversifikacije za dostavljanje prirodnog gasa iz Turske preko teritorija njihovih zemalja ka centralnoj i jugoistočnoj Evropi, kao i u druge zemlje".

Oni su postigli dogovor, kako se navodi, da podrže energetsko tržište Turske, EU i ugovornih članica Energetske zajednice kroz južni gasni koridor, kao i da rade na novim mogućnostima za stvaranje regionalnog ekonomskog razvoja povezivanjem infrastruktura za prirodni gas tih zemalja uz finansijsku pomoć EU.

>>>>Turski tok `okupio` ministre regiona

Dogovoreno je i da su u "duhu saradnje u tim naporima dobrodošle" i druge zemlje regiona spremne da učestvuju u tim naporima, preneo je taj sajt.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE