Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    GMO u hranu tovljenika, pa na naše trpeze?

    Svinjske šnicle, koje potiču od tovljenika hranjenih genetski modifikovanom sojom, završavaju na trpezama srpskih domaćinstava, pišu Novosti.

    Seljaci takve svinje prodaju na malo, po selima, ali i klanicama koje od njih otkupljuju živu stoku. Kako je kontrola stočne hrane slaba, to može da prođe.

    Građani Srbije ne mogu čak ni da znaju da li su životinje čije meso uvozimo jele GM hranu ili ne, kaže za Novosti kaže sekretar Udruženja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin.

    Klanice od seljaka, koji gaje GM soju, takve svinje otkupljuju i ništa ne kontrolišu. I svinje koje uvozimo sigurno su hranjene genetski modifikovanom sojom ili kukuruzom, a da to niko ne proverava, priča Bugarin.

    A, ilegalni put semena GM soje izgleda prilično jednostavno. Kako objašnjava sagovornik Novosti, u Rumuniji ima dosta ovog semena, pa se pretpostavlja da iz tih krajeva dolazi. On se unosi u gepecima automobila.

    Od 50 kilograma posejane GM soje, za narednu godinu ostane tona semena i iz godine u godinu se umnožava. Kada se završi žetva, uzgajivači je obrađuju termički. Zrno se melje i sve se pretvara u punomasni sojin griz. To je hrana kojom onda tove svinje, a u nekim prilikama i živinu, objašnjava Bugarin.

    Sojin griz nije pogodan za veće kategorije svinja, kaže Bugarin. To štetno deluje na životinje, jer se povećava masnoća, a ne mesnatost. Kako se kod nas tovljenici prodaju na "živoj vagi", ta masnoća nema uticaja na prodaju. Svinja hranjena GM sojom ulazi u lanac ishrane čoveka.

    U Ministarstvu poljoprivrede, rekli su nam da Fitosanitarna inspekcija kontroliše useve na teritoriji Srbije, dok je posebna pažnja posvećena proveri nedozvoljenog unošenja i gajenja GM biljaka kod nas.

    Parcele pod sojom biće kontrolisane korišćenjem proteinskih test traka za brzu detekciju GM biljaka. U slučaju pozitivnih rezultata, biće uzeti uzorci radi zvanične laboratorijske potvrde GM biljaka. Svi usevi gde se utvrdi GM biljka uništavaju se, a protiv vlasnika se pokreću kaznene mere, objašnjavaju u Fitosanitarnoj inspekciji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE