Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dragojević protiv `sumnjive prodaje Avala filma`

    Reditelj Srđan Dragojević oštro kritikuje odluku oko prodaje Avala filma, tvrdeći da se poseže za bankrotstvom firme čiji kapaciteti su zauzeti, a na računu ima više od 80 miliona dinara.

    Procenjena vrednost Avala filma je oko dvadeset miliona evra, a do bankrotstva je došlo zbog duga poveriocima od manje od četiri miliona, kaže za Novosti reditelj i poslanik Srđan Dragojević.

    On je to rekao posle skupštinske sednice Odbora za kulturu, na kojoj je prva tačka dnevnog reda bila aukcijska prodaja nekada najvećeg filmskog studija na Balkanu, koja je zakazana za 22. april.

    Sednici su prisustvovali i predstavnici Filmskog centra Srbije, Udruženja filmskih umetnika Srbije, Kinoteke, a otvorena su mnoga pitanja i čudne odluke vezane za prodaju Avala filma.

    Interesantno je što su poverioci pretežno državna preduzeća, Elektrodistribucija, Beogradski vodovod, Gradska čistoća, Poreska uprava. Uz fudbalske klubove Crvena zvezda i Partizan, mnoga bi se preduzeća na ovaj način našla u stečaju i bankrotstvu.

    Pogotovo čudi činjenica da je Privredni sud odlučio da Avala film ide u bankrot zbog trajne nesposobnosti da se plaćaju dugovi poveriocima, a svi studiji su zauzeti. Tamo se godinama snimaju emisije, recimo "Grand šou". Pretpostavljamo da neko za taj zakup i plaća.

    Sve ovo je dodatno sumnjivo kada se sazna da je na računu Avala filma, koji je u plusu preko 80.000.000 dinara. Kada se sve ove činjenice obelodane, a javnost treba da ih zna, onda je prodaja dodatno pod znakom pitanja.

    Ono što se svakako mora učiniti jeste da se spase filmski fond od preko šest stotina filmova i nekako izuzme iz stečajne mase. Ovo je jedino moguće učiniti uredbom Vlade koja može da reaguje na dopis Kinoteke, ali i Agencije za privatizaciju i Ministarstva privrede.

    Nama je samo ostalo da se nadamo da se 22. aprila neće desiti prodaja koja podseća na uništavanje Beograd filma i koja će, nažalost, svedočiti da iz ove kriminalne privatizacije niti smo nešto naučili, niti nas se tiču kultura i kulturna baština, ističe Srđan Dragojević.

    Ono što bi za kulturu i građane Srbije bilo optimalno jeste da se ova licitacija odloži, i da se nađe model prodaje koji bi bio povoljniji i korisniji za srpsku kulturu.

    Onaj ko kupi Avala film, platiće manje od devet miliona evra za zemljište koje će, nakon konverzije iz javnog u građevinsko, vredeti preko sto miliona evra, podseća Dragojević.

    Foto: Blic

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE