Prebacivanje kredita iz franka u evro na štetu klijenata? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prebacivanje kredita iz franka u evro na štetu klijenata?

  Banke su počele da šalju obaveštenja klijentima koji imaju kredite u švajcarcima, u kojima ih pozivaju da se odluče za jedan od četiri ponuđena modela dalje otplate.

  Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva za Blic kaže da dva modela prebacivanja kredita iz franka u evro skoro da nikome ne odgovaraju.

  Trenutne kamatne stope na zaduženje u evrima veće su nego za postojeće kredite u francima. Takođe, kada se glavnica iz švajcaraca prebaci u evro, ispada da klijent više duguje u evrima nego kada mu je kredit odobren, ističe Gavrilović.

  U bankama kažu da ukoliko se klijenti odluče za treći i četvrti model, njihova primena može da bude već od narednog meseca, dok kod prebacivanja iz franaka u evre kod pojedinih banaka neophodno je malo duži period zbog promene vrednosti hipoteke.

  Treći model, smanjenje kamatne stope za jedan odsto kod klijenata koji se odluče da otplaćuju kredit u francima, odgovora samo onima čija je ukupna kamatna stopa veća od četiri odsto.

  Poslednji model snižavanja rate za 20 odsto u naredne tri godine, pa se potom obaveza umanjenja prebacuje u narednih godinu dana nakon otplate kredita, znači nižu ratu i olakšanje.

  Rok za odgovor banci je tri meseca. Ako prihvati ponudu, klijent treba da potpiše izjavu u kojoj se opredeljuje za jedan od četiri modela.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE