Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bivši zaposleni: U Appleu nema nikakve empatije

    "Tvoje je vreme ograničeno, stoga ga nemoj uludo trošiti i živeti nečiji tuđi život. Nemoj upasti u zamku dogmi i onoga što je neko drugi rekao da moraš. Nemoj dopustiti da od buke tuđih misli ne čuješ svoj vlastiti unutrašnji glas. I što je najvažnije, pronađi hrabrost da slediš svoje srce i svoju vlastitu intuiciju. Oni nekako već znaju što zaista želiš. Sve drugo je manje važno", rekao je Steve Jobs 2005. godine.

    A upravo su to reči koje su jednog Appleovog zaposlenog motivisale da, nakon, kako navodi, predanog i napornog rada za ovu kompaniju – odluči da da otkaz. On se zove Ben Farrell, a svoje je iskustvo detaljno opisao na svom blogu. Prema njegovim rečima, čini se da je Apple za njega bio upravo sve ono negativno o čemu je Jobs pričao – dogme i upadanje u zamku ostvarivanja nečijih tuđih snova i ambicija, u zamenu za ekstremne zahteve kompanije koja, kako Farrell tvrdi, vrši ogroman pritisak na svoje zaposlene i nimalo ne ceni njihov trud i rad.

    "Nema nikakve empatije, ne zanima ih ako si bolestan, čak ni ako imaš venčanje"

    Farrell je radio u jednoj Appleovoj kancelariji u Sidneju više od godinu dana, kao menadžer u odseku za unapređenje kvaliteta programa tehničke podrške, a onda je odlučio dati otkaz, "zbog 16-satnog radnog vremena, beskrajnih sastanaka, uvrnutih psihičkih manipulacija" i ostaloga.

    Farrellov slučaj je iznenađujuće redak jer bivši Appleovi zaposleni ne izlaze baš često u javnost sa svojim pričama, osim ako nisu pozitivne, a na to ih obvezuje i deo ugovora koji potpisuju kada započinju svoj rad u jednoj od najvećih svetskih kompanija, pa je njegovo pismo već obišlo svet, a kompanija dosad na niti jedan zahtev da prokomentariše priču nije želela da odgovori.

    "Apple nema nikakvu empatiju prema svojim zaposlenima. Njih ne zanima ako si bolestan, ako imaš hitan slučaj u porodici, čak ni ako imaš venčanje. Jednom sam zakasnio na poslovni put jer sam trudnu suprugu koja je pala niz stepenice vozio u bolnicu, a oni su celu stvar interpretirali kao 'problem' i o tome raspravljali na jednom sastanku rekavši mi da je to ogroman propust u mom ponašanju. Nisu normalni ni kada je u pitanje radno vreme, odnosno MOJE vreme.

    Sastanci su često bili održavani po noći, izvan radnog vremena, a na onim sastancima na kojima smo trebali davati svoje mišljenje često su nam delili skripte s napomenama što zapravo moramo reći. Na dan mog venčanja, za koje su znali da se održava, celo su me jutro davili s nekim izveštajem koji je kolega zagubio", navodi Farrell.

    Na kraju svoje poduže objave na blogu, na koju kompanija, kako prenosi Business Insider, još uvek ne želi davati nikakve komentare, Farrell navodi da je zapravo jako potresen i tužan što je napustio Apple jer ga je voleo – kao ideju, kao revolucionarnog diva kada je u pitanju tehnologija, kao kompaniju koja se činila sjajnom, ali… nastavlja Farrell:

    "Nažalost, video sam i drugu stranu te priče koja nije nimalo sjajna. S druge strane tih vrata, koju javnost ne vidi, skriva se toksična zajednica u kojoj se sve temelji na manipulacijama, pretnjama i prljavim zakulisnim igrama. Baš kao što je Jobs jednom rekao, moramo paziti da ne upadnemo u zamku dogmi, i moramo ceniti svoje vreme. Ja sam upravo tako i postupio. Hvala ti, Steve".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE