Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinkićevo obećanje `prevarilo` i novinare

    Većina zaposlenih u 74 lokalna i državna medija neće moći da dobije besplatne akcije, koje će se deliti ako se za kuću u kojoj rade ne pojavi kupac, pišu Novosti.

    Mada zakon predviđa da, ako medijska kuća ne bude prodata do prvog jula, radnicima akcije budu poklonjene, Vlada je donela uredbu prema kojoj će vlasnici svog radnog mesta moći da postanu samo oni novinari i drugi zaposleni koji nikada ranije nisu upisali besplatne akcije za, recimo, Aerodrom ili NIS.

    A s obirom na to da je više od 4,8 miliona punoletnih građana upisalo besplatne akcije, među njima je i većina novinara, koje su takođe ponela obećanja nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića da će svaki građanin od prodaje javnih preduzeća dobiti hiljadu evra.

    Na volšeban način mnoge medijske kuće, za koje se ne nađu pravi kupci, zapravo će ponovo doći u ruke države.

    Ako se to dogodi, Zakon o medijima i informisanju biće potpuno obesmišljen u veoma važnom delu, a priča o besplatnoj podeli akcija zaposlenima pala bi u vodu, smatra Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije.

    Da će ograničenja u raspodeli akcija postojati potvrđuje državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković. On kaže da će medijsko suvlasništvo moći da dobiju građani koji do sada nisu upisali besplatne akcije.

    On kaže da se još ne zna ko su potencijalni kupci, jer izjašnjavanje o zainteresovanosti nije formalno prijavljivanje. Mnogi potencijalni kupci nisu hteli ni da šalju pismo o zainteresovanosti, jer nisu znali cene, navodi Mirković.

    Oni koji ne budu našli kupca u dva kruga, ili čije akcije posle toga niko ne bude želeo, biće ugašeni i obrisani iz registra medija.

    Isto bi moglo da se desi i onima čiji dug prelazi ukupni kapital. A zaposleni u medijima koje čeka prodaja, na sajtu Agencije za privatizaciju mogu da provere imaju li pravo na deo kapitala kuće u kojoj rade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE