Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Varufakis i Obama na `privatnom sastanku`

    Grčki ministar finansija Yanis Varufakis biće u četvrtak i petak u Vašingtonu gde će imati sastanke u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i iskoristiti priliku da se sastane i s predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghim, najavilo je grčko ministarstvo.

    Uz to, Varufakis i predsednik SAD Barack Obama imaće "privatni sastanak" u četvrtak popodne u Beloj kući tokom svečanosti povodom godišnjice nezavisnosti Grčke 1830. godine, najavilo je grčko ministarstvo.

    Međutim, jedan američki zvaničnik je rekao u utorak da "neće biti bilateralnog sastanka" grčkog ministra i predsednika SAD.

    Američki zvaničnik je rekao da će ministar Varufakis na toj svečanosti biti samo "predstavnik grčke vlade" i da "nisu planirani bilateralni susreti tokom svečanosti u Beloj kući".

    Ipak, nije nemoguće da se njih dvojica sastanu, ali to zvanično nije zakazano, rekao je izvor.

    Od dolaska grčke radikalne levicu na vlast krajem januara, izgledalo je da je Barack Obama podržava jer je rekao da ne treba "nastaviti pritisak na zemlje koje su u dubokoj depresiji". Taj stav američki predsednik ima već dugo, a to je i lajtmotiv vlade Alexisa Tsiprasa.

    U četvrtak će grčki ministar imati priliku da se sastane i sa svojim nemačkim kolegom Wolfgang Schaeubleom, pozvan, kao i on, da održi govor na jednoj konferenciji istraživačkog Instituta Brukings.

    Međutim, Varufakis i Schaeuble koji imaju drastično različita mišljenja, govoriće u dve odvojene debate o Evropi.

    U petak, prvog dana prolećnih zasedanja Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na kojima učestvuje jedan broj evropskih ministara finansija, Varufakis će se sastati sa ćelnicima ECB, MMF-a i Evrogrupe.

    Foto: Beta/Ap

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE