Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU sprema tužbu protiv Gazproma

    Antimopolsko regulatorno telo Evropske unije ove nedelje će formalno podići tužbu protiv ruske državne kompanije Gazprom, tvrdi izvor iz Evropske unije.

    Evropska komisija pokrenula je formalnu istragu poslovanja Gazproma u istočnim i južnim evropskim državama 2012. navodeći da je ta kompanija zloupotrebljavala dominantan položaj u snabdevanu gasa u tim zemljama, navodi Wall Street Journal.

    Komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager u februaru je rekla da je spremna da podnese formalnu tužbu protiv Gazproma u "relativno kratkom vremenu".

    Osoba upoznata sa slučajem protiv Gazproma je rekla da je tužba na programu sastanka Evropske komisije u sredu i da se ne očekuje protivljenje.

    Izvor iz Gazproma je rekao da je ta kompanija prošle nedelje naznačila spremnost da se reši slučaj. Slučaj protiv Gazproma bi mogao da završi penalima protiv ruske kompanije u iznosu od više milijardi evra.

    Neke države u Baltiku i jugoistočnoj Evropi se potpuno oslanjaju na Gazprom u snabdevanju gasom, navodi Wall Street Journal i dodaje da je pri pokretanju istrage pre dve i po godine, Komisija sumnjičila Gazprom za nepravično poslovanje.

    Komsija je ispitivala da li je Gazprom sprečavao države da izvoze gas koje su kupovale od Gazproma. Takođe je ispitivano da li je Gazprom neke od aspekte ugovora s potrošačima, poput cena, povezivao sa saradnjom u drugim oblastima, poput izgradnje novih gasovoda.

    Na kraju, Komisija je razmatrala praksu Gazproma da povezuje cenu za gas s cenama nafte na međunarodnim tržištima. U ovom pogledu su pregovori najviše odmakli pošto sličnu praksu imaju i druge kompanije za snabdevanje gasom, navodi WSJ.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE