Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Isporuke gasa u EU po jedinstvenoj formi

    Evropska komisija planira da napravi jedinstvenu formu ugovora o isporukama gasa za sve snabdevače, pa i za Gazprom, koja će važiti za sve zemlje Evropske unije.

    To je izjavio je zamenik predsednika EK za energetski savez Maroš Ševčovič koji je u intervjuu ruskom listu Komersant rekao da EK može da napravi neku vrstu benčmarka (standard, reper) za komercijalni ugovor o isporuci gasa.

    "I onda, ako vodite neke pregovore, bez obzira da li ste velika ili mala strana, stari prijatelj ili novi, vi znate kakav je benčmark i možete da procenite da li je konkretan predlog ugovora za isporuku gasa pošten ili nije", istakao je Ševčovič.

    Ponavlja da EU neće insistirati na javnom otkrivanju konkretnih cena, uslova ili tekstova sporazuma.

    "Sistem benčmarka može da pripremi tržišne učesnike, gasne kompanije, zemlje članice EU, tako da one u procesu pregovora mogu da znaju da li zaključuju pošten sporazum ili ne", dodao je Ševčovič.

    "To će biti informacija za naše potrebe, mi ćemo je obrađivati, sastavljati i na osnovu nje ćemo formirati benčmark. Ne želim da kažem da će to biti neki prosečan ugovor, ali će morati da sadrži osnovne uslove", objasnio je Šefčovič.

    EK planira da uvede izmene zakona EU koji bi omogućili razmenu informacija i primenu sistema jednstvene forme ugovora, rekao je on.

    Takođe, treba revidirati direktivu o sigurnosti isporuka gasa, ukazao je Ševčovič. Namera EK je da primeni iskustva stečena u poslednjim stres-testovima sprovedenim tokom priprema za prošlu zimu.

    Navodi da će uvođenje jedinstvene forme ugovora omogućiti Evropskoj komisiji da vodi pregovore sa pojedinim zemljama o dovođenju ugovora u skladu sa zakonodavstvom EU ili da se, pak, obrati Evropskom sudu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE