Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU `aminovala` širenje mađarske nuklearke

    Evropska unija zvanično je odobrila planove za snabdevanje gorivom dva nuklearna reaktora elektrane Paks, koje će Budimpešta početi da gradi 2018. u partnerstvu s Rusijom.

    "Uklonjene su sve prepreke" za realizaciju tog projekta vrednog gotovo 12,5 milijardi evra, rekao je portparol mađarske vlade Janos Lazar, a zeleno svetlo EU potvrdio je za AFP i jedan evropski izvor u Briselu.

    Mađarska i Rusija potpisale su u januaru 2014. kontroverzni ugovor o gradnji dva nova reaktora snage 1200 MW, u jedinoj mađarskoj nuklearnoj elektrani smeštenoj u Paksu, stotinjak kilometara južno od Budimpešte.

    Četiri reaktora te elektrane trenutno proizvode 40 odsto mađarske potrošnje električne energije. Gradnja novih reaktora trebalo bi da počne 2018, a prvi reaktor da proradi pet godina kasnije.

    Euroatomova agencija za snabdevanje nije se ove zime složila s planiranim uvozom goriva za buduće reaktore isključivo iz Rusije.

    Odredbe ugovora o izgradnji reaktora biće državna tajna 30 godina. Posebno dvosmislenim se smatra finansiranje projekta, za šta je obezbeđen ruski kredit od 10 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE