Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrokor refinansira milijardu evra duga

    Za desetak dana koncernu Agrokor pruža se mogućnost prevremene otplate sedmogodišnjih euroobveznica vrednih 300 miliona evra, što će sasvim sigurno iskoristiti, piše Poslovni dnevnik.

    Finansijsku konstrukciju za prevremeni iskup obveznica izdatih 2012. godine, ćime će znatno smanjiti troškove finansiranja, Agrokor je osigurao pre nekoliko nedelja sklapanjem finansijskih sporazuma s banakama, piše Poslovni, a prenosi SEEbiz.

    Agrokor priprema novu operaciju finansijskog restrukturiranja u kojoj bi, zahvaljujući povoljnim okolnostima na tržištu kapitala, jefitnijim izvorima zamenili čak milijardu evra postojećeg duga. U Agrokoru nisu želeli da komentarišu nezvanične informacije.

    U finansijskim krugovima tvrde da je Agrokor za novu finansijsku operaciju angažovao Goldman Sachs i JP Morgan. Pripreme traju već nedeljama, a operacija bi prema planu trebalo da se završi krajem maja.

    U žarištu je zamena dela domaćih zaduženja jeftinijim inostranim izvorima. U kojoj formi će se to realizovati nije poznato, a među domaćim bankarima se nagađa da Ivica Todorić očekuje da bi pri novom zaduženju mogao postići cenu između 4,5 i 5 odsto, što bi bilo osetno jeftinije u poređenju sa trenutnim zaduženjem.

    Ako je Agrokorova operacija zaista usmerena na finansijske aranžmane u domaćim finansijskim institucijama, to će biti značajan događaj za hrvatski bankarski sistem.

    Razduživanje reda veličine oko milijardu evra znači dodatnu likvidnost, a banke i bez toga beleže velike viškove novca koje nemaju kome da plasiraju. A zamenske plasmane za Agrokor u privatnom sektoru bankari će teško naći.

    Optimisti se, navodi Poslovni, nadaju da bi Agrokorov potez mogao podstaći banke na proaktivniji pristup ostatku preduzetništva. Pesmisti, s druge strane upozoravaju da bi to mogao biti novi podsticaj matičnim bankama za povlačenje viškova kapitala s hrvatskog tržišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE