Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Po ovome smo na poražavajućem drugom mestu u svetu

    Srbija je dve decenije prva u regionu po iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi u inostranstvo, a druga u svetu, upozoreno je na Privrednom forumu mladih.

    Potpredsednik Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS) i koordinartror projekta "Privredni forum mladih 2015" Vladimir Radovanović rekao je da je prema podacima iz 2014, najviše nezaposlenih osoba u Srbiji starosti od 25 do 29 godina, odnosno oko 101.000 mladih, a da zatim slede nezaposleni od 20 do 24 godine, kojih ima oko 90.500.

    "Trend povećavanja nezaposlenosti mladih traje od 2008. godine i nema naznaka da će biti prekinut", istakao je Radovanović, ističući da su pomenute stope nezaposlenosti mladih u Srbiji više nego u susednim i zemljama EU.

    Prema njegovim rečima, skoro 80 odsto mladih čeka na zaposlenje duže od godinu dana, zbog čega mladi sve više smatraju da je u Srbiji nemoguće pronaći posao i zato odlaze. On je poručio da država mora da nakon školovanja mladima omogući da se zaposle.

    Dekan Elektrotehničkiog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da je očigledno da postoji sistemska greška u odnosima države, privrede i obrazovanja, s obzirom na to da je najveći broj mladih nezaposlen.

    Kovačević je istakao da znanje treba da bude osnov privrede, kako bi ona bila konkurentna i profitabilna, a ne "šrafciger industriju", aludirajući na industriju koja se bavi samo sklapanjem proizvoda od uvoznih delova.

    "Od 1990. godine do danas smo izgubili oko milion radnika u sektoru industrije", podsetio je Kovačević, govoreći o procesu deindustrijalizacije koja je u Srbiji, kako je rekao, "sprovedena nasilno".

    Pomoćnik ministra prosvete Milan Šuvakov je upozorio da obrazovni sistem još nema upisnu politiku za studiranje na fakultetima i da je predviđeno donošenje zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, koji će utvrditi potrebe za kadrovima, prema tržištu rada.

    Planirano je donošenje zakona o visokoškokskom obrazovanju, kojim će biti sprovedena reforma u tom sistemu, rekao je Šuvakov i pozvao mlade da dobro razmisle koje će studije upisati, da ne biraju zanimanja za kojima nema tražnje na tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE