Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otpremninu odbije svaki drugi radnik

    Otpremninu od 200 evra po godini staža uzeće tek svaki drugi radnik u preduzećima koja odlaze u stečaj, bez novca i bez posla moglo ostati čak 2.415 ljudi.

    Ministarstvu rada i socijalne politike je 66 firmi dostavilo spiskove zaposlenih koji su pristali da iz fabrika odu uz socijalni program. To nije uradilo još 46 firmi.

    Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da ne može biti zadovoljan što radnici nisu iskoristili pravo koje im zakon omogućava. On, ipak, očekuje da će se u toku narednih nekoliko dana, do okončanja roka, još neke firme prijaviti.

    Na spisku za stečaj bilo je 188 preduzeća, a u 76 nije bilo zaposlenih. Od 4.999 radnika, do sada se za socijalni program prijavilo njih 2.574. Za njihove otpremnine biće isplaćeno oko 11 miliona evra, odnosno svaki radnik će u proseku dobiti po 4.500 evra.

    "Ovaj postupak se ne može prolongirati, tako da će ljudi ostati bez novca koji su mogli da uzmu. Kad fabrika ode u stečaj, jedino mogu da se prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi ostvarili pravo na novčanu naknadu u trajanju od tri meseca, do godinu dana, u zavisnosti od godina staža."

    Svi kojima nedostaje do dve godine za ostvarivanje prava na penziju, dobijaće novčanu naknadu u tom periodu, napominje Stevanović.

    Svi direktori su u periodu od 12. do 20. februara obavešteni da su njihove firme na spisku za stečaj. Preduzeća koja imaju do pet zaposlenih trebalo je da 30 dana nakon prijema obaveštenja dostave kompletnu dokumentaciju o socijalnom programu. Oni koji zapošljavaju više od pet radnika imali su duplo duži rok, koji ističe ovih dana.

    U nekoliko preduzeća bilo je primedaba radnika da su ucenjeni od strane rukovodstva firme da, ukoliko žele otpremninu, moraju da potpišu dokument da se odriču neisplaćenih zarada, koje im firma duguje. 

    To je hir pojedinih direktora, koji su u kontaktu sa potencijalnim budućim vlasnicima, želeli da firma pre prodaje ima što manje potraživanja prema radnicima. Napominjem da nismo dobili nijednu zvaničnu pritužbu iz bilo kog preduzeća, niti od nekog radnika, tvrdi Stevanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE