Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nešto više cene goriva

    Na domaćem naftnom tržištu poslednjih mesec dana nije bilo velikih promena cena, odnosno gorivo je za koji dinar skuplje, pa litar benzina košta oko 140 dinara, dok je litar dizela oko 146 dinara.

    Istovremeno, na svetskom tržištu barel nafte tipa "brent" košta oko 65 dolara, što je za oko 20 dolara više nego na početku godine, kada je ista količina ove nafte koštala oko 47 dolara. Od početka godine cena nafte se često menjala i barel je koštao i iznad 60 dolara, ali se cena spuštala i na oko 53 dolara po barelu.

    Kako će se kretati vcena nafte na svetskom tržištu u narednom periodu teško je predvideti, jer to zavisi pre svega ponude i tražnje, ali i mnogo drugih faktora. Ipak, za sada se ne najavljuje mogućnost naglog rasta cena, a posebno ne da bi se barel nafte mogao vratiti na nivo iz prošle godine u junu kada je košta više od 100 dolara.

    Rast cene nafte odrazio se uglavnom na sva lokalna tržišta, pa i na tržište Srbije i drugih zemalja u regionu. Tako je u Srbiji za poslednjih mesec dana benzin skuplji za nešto više od 1,5 odsto, a litar dizela skulji je za manje odjednog procenta, dok je u Grčkoj  gorivo u proseku poskupelo za oko 7,8 odsto. U Crnoj Gori naftni derivati poskupeli su za oko šest posto, a u Hrvatskoj za oko 4,5 odsto. Više nego mesec dana ranije gorivo plaćaju vozači u Rumuniji, dok je u Bugarskoj poskupeo benzin, ali ne i dizel. U Makedoniji je benzin poskupeo za nešto više od dva odsto, dok je dizel za gotovo identičan procenat pojeftinio. Cene goriva nisu se menjale u Bosni i Hercegovini, dok je na tržištu Slovenije i Mađarske cene naftnih derivata snižena.

    Cena goriva u zemljama u našem okruženju prilično su slične, ali razlika ipak ima pa je najpovljnije gorivo točiti u BiH, a najskuplje u Grčkoj. U Srbiji litar benzina BMB95 košta oko 140 dinara, odnosno oko 1,15 evra, dok je evrodizel oko 146 dinara, odnosno oko 1,22 evra, u BiH  za litar benzina treba jedva nešto više od evra, dok je dizel oko 1,05 evra, u Crnoj Gori benzin košta oko 1,20 evra, a dizel oko 1,08 evra. U Mađarskoj je cena obe vrste goriva ista – oko 1,20 evra, dok u Hrvatskoj litar benzina košta oko 1,33 evra, a dizela oko 1,23 evra. U Makedoniji za litar benzina treba platiti oko 1,21 evro, dok je dizel oko 0,90 evra, u Rumuniji oko 1,27 i 1,25 evra, u Sloveniji oko 1,31 i oko 1,20 evra, dok je u Grčkoj litar benzina oko 1,60 evra, a dizela oko 1,30 evra.

    U Norveškoj i Holandiji  litar benzin košta oko 1,70 evra, dok je litar dizela u Norveškoj oko 1,55 evra a u Holandiji oko 1,35 evra. Oko 1,50 evra za litar benzin plaćaju vozači u  Danskoj, Finskoj i Tuskoj, dok je litar ovog goriva skuplje u Italiji gde košta 1,65 evra. U ovoj zemlji litar dizela košta oko 1,50 evra, a cena ovog goriva slična je i u Švajcarskoj, Švedskoj i Norveškoj.

    Za vozače u Evropi je napovoljnije gorivo natočiti u Belorusiji, Rusiji i Ukrajini jer litar košta ispod evra. U Bleorisiji litar benzina oko 0,75 evra, a dizela oko 0,78 evra, u Rusiji je benzin oko 0,64, a dizel oko 0,62 evra, dok u Ukrajini za litar benzina treba oko 0,83 evra, a dizela oko 0,87 evra. 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE