Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpaljivanje visokih peći ili podgrevanje očekivanja

    Prilikom gostovanja u emisiji Javnog servisa, ovog ponedeljka, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Železari Smederevo pod novim menadžmentom ostvaren „veoma ozbiljan napredak“.

    To je potkrepio činjenicom da je minus u prvom mesecu upravljanja bio 500 hiljada evra, a da je minus pre HPK inžinjeringa bio 10 miliona evra. Premijer je ranije prilikom posete Smederevu, ali i u pomenutoj emisiji naglasio značaj paljenja druge visoke peći u ovoj fabrici koja će, prema njegovim rečima, dramatično povećati privredni rast u zemlji.

    „Oni su nam rekli sada da će 1. avgusta najkasnije krenuti druga peć. Mi se nadamo možda i 1. jula,“ rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

    Međutim, uprkos optimističnim najavama, kako državnim, tako i od menadžmenta Železare, u stručnoj javnosti postoje određene rezerve kada je plan vlade i HPK inžinjeringa u pitanju.

    A evo i zašto:

    Oni ne dele taj optimizam, jer neki misle da „nije lako naći kupce za ovo što se proizvodi u Železari Smederevo“, kako kaže ekonomista Mihailo Crnobrnja, što je u modernoj ekonomiji najvažnije – imati tržište. Kada se pažljivo slušaju izjave, zaključak je da se naša preduzeća,  čak i ona sa stranim menadžmentom nalaze tamo gde se šezdesetih godina nalazila svetska ekonomija – u fazi osvajanja masovne proizvodnje. Do osvajanja tržišta se čekalo još dvadesetak godina koje mi danas nemamo. Drugi, pak, smatraju da plan da Železara postane profitabilna za šest meseci nije realan jer, „da je to moguće, onda bi to uradio još US Steel“, podseća ekonomista Mehmed Bušatlija. Ako se zna da je prva godina svakog novog posla investiciona godina u kojoj se ne planira dobit, već se investira da bi se u godinama kasnije ostvarivao profit, onda ispada ili da je Vlada pre dolaska HPK investirala u Železaru ili da ovaj menadžment ne planira da se duže zadrži u Železari i zato ne mari za godine koje dolaze.

    Javnost dovodi u pitanje i strategiju novog menadžmenta da od dobavljača za nastavak saradnje traže da robu ubuduće daju po cenama koje su od 15 do 20 odsto manje od tržišnih, jer ispada da je ključni problem koga se ni US Steel nije setio, visoke cene naših dobavljača.

    Ono što se, za sada, ne dovodi u pitanje je da će svi radnici Železare ostati na svojim radnim mestima, kao i to da im šefovi, kako kaže novinar Miša Brkić, „imaju čelik u nozdrvama“.

    Ali tu je i sledeći problem. Jednog od tih šefova Petera Kamaraša, kompanija Esmark, tužila je sudu u Pensilvaniji zbog podrivanja nastojanja kompanije Esmark da privatizuje Železaru Smederevo u prethodnom pokušaju kada je Kamaraš formalno nastupao sa njima, a u praksi je koristeći ime i resurse koje mu je Esmark kao partneru stavio na raspolaganje, zapravo radio za sebe. On je optužen da je „zloupotrebio poverljive informacije i učestvovao u sistematskom varanju kompanije Esmark zarad lične koristi“. Zanimljivo je i to da je Kamaraš neobavešten i nije upoznat sa tužbom iako su pojedini ovdašnji mediji objavljivali najzanimljivije delove tužbe.

    Kada se podvuče crta, cela priča sa Železarom deluje prilično neizvesno, a jedino što je za sada dobro je to da će zaposleni ovogodišnji Međunarodni praznik rada – 1. maja dočekati na svom poslu. A što se tiče povećanja plata, „aviona i kamiona“, moraće malo da se sačeka, bar dok ne stignu nova obećanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE