Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dnevnik: Matijević od Todorića kupio vojvođanske njive?

    Srpski biznismen Petar Matijević kupio je od hrvatskog kolege Ivice Todorića vojvođanske njive, tačnije, kompaniju "Dijamant agrar", koja ima 4.500 hektara, saznaje danas novosadski "Dnevnik".

     Inostrane kompanije, prema raspoloživim podacima, poseduju 22.000 hektara u Srbiji.

    Među njima je najveći irski "Baltik Property Investments", koji ima oko 10.000 hektara, a iza njega je bio Todorić, koji sada gotovo da ostaje bez oranica u našoj zemlji .

    Dok se priča o tome da će najveći hrvatski biznismen Todorić i njegov "Agrokor" kupovati srpske uljare, to jest "Viktorija Oil" u Šidu, i tako značajno ojačati pozicije u prerađivačkoj industriji Srbije, ovdašnji "kralj mesa" mu uzima primarnu poljoprivrednu proizvodnju – njive, farme i sve ono što uz njih ide, navodi se u tekstu.

    Pretežna delatnost "Dijamant agrara" sa sedištem u Zrenjaninu je ratarska proizvodnja, i to u proizvodnim centrima "Bratstvo", "Stajićevo", "Rasadnik" i "Planta". Ima oko 160 zaposlenih, a uz ratarstvo se bavi i uzgojem junadi.

    Todorić je već desetak godina prisutan na vojvođanskim njivama, a gazduje i velikim kompanijama u Srbiji. U njegovom vlasništvu su "Frikom", "Mivela", zrenjaninska fabrika "Dijamant", koja je svojevremeno i osnovala "Dijamant agrar".

    Jedan od prvih poslovnih poteza hrvatskog biznismena u Srbiji bio je upravo kupovina uljare "Dijamant". Ta fabrike je 2004. godine, kada ju je Todorić kupio, držala više od trećine tržišta ulja.

    U slučaju da preuzme i uljaru u Šidu, poznatu po brendu "iskon" i najsavremenijem pogonu za proizvodnju suncokretovog ulja na Balkanu, imao bi najveći deo tog kolača. Međutim, spekuliše se i o tome da mu je u planu da proda uljaru "Dijamant", a kao mogući kupci pominju se i srpske i evropske kompanije, tako da je, kada je o tržištu ulja reč, još sve neizvesno, preneo je "Dnevnik".

    Takođe, u Todorićevim rukama u Srbiji su i trgovačke kuća "Idea", odnosno "Mercator-S", kao i "Superkartica". U našoj zemlji "Agrokor" zapošljava 7.000 radnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE