Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Carnex-u ponosni na domaći uzgoj i proizvodnju

    Put od farme do trpeze je dug, a da bi krajnji proizvod bio proverenog kvaliteta potrebno je posvetiti pažnju svakom koraku u procesu, kaže za BIZLife  Tamara Penjić, direktorka proizvodnje kompanije Carnex.

    “Najpre se kreće od biljne proizvodnje koja obuhvata više hiljada hektara obradive površine za gajenje plodova. Sa naših njiva ubrani plodovi zatim odlaze u silose koji čuvaju kvalitet sirovine i osiguravaju njen dalji put.  Sa ciljem da budemo sigurni u kvalitet sirovina koje prerađujemo izgradili smo silose na koje stavljamo poseban akcenat u proizvodnji a čiji kapaciteti dostižu čak  75.000 tona. Imajući u vidu da silos treba da predstavlja kolevku ubranih plodova i sačuva ih za sledeću fazu životnog ciklusa industrije, uslovi skladištenja se redovno kontrolišu i prilagođavaju specifičnim zahtevima proizvoda, a u skladu su sa propisanim standardima,” kaže Penjić.

    “Zatim, da bi finalni proizvod bio vrhunskog kvaliteta, potrebno je obezbediti pravilan odgoj stoke kao i visokokvalitetnu prehranu bogatu vitaminima i nutritivno bogatim sastojcima. Zbog toga se u procesu dobijanja stočne hrane kombinuju tradicionalne recepture i moderne tehnike kako bi se dobila kontrolisana stočna hrana čiji je krajnji cilj poboljšanje kvaliteta krajnjih proizvoda.

    Koncept „Od njive do trpeze“ podrazumeva i posedovanje sopstvenih farmi svinja. Naše farme broje u svakom trenutku oko 66.000 svinja koje su pod redovnom kontrolom stručnih službi i o kojima se svakodnevno vodi briga u pogledu održavanja higijene, zdravstvene zaštite, odgoja i ishrane.

    Zenica našeg poslovanja i čitavog koncepta „od njive do trpeze“ je fabrika za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina u kojoj se godišnje proizvede više od 18.000 tona raznih mesnih prerađevina koji prolaze kroz ruke iskusnih radnika i kontrolu naših stručnjaka, kako bi se dobili krajnji proizvodi visokog kvaliteta. Sa proizvodima koji su ispratili životni put mnogih generacija.”

    Koje prednosti donosi ovakav proces i u čemu je razlika između vaših i proizvoda drugih kompanija koji nemaju zaokruženu proizvodnju?

    Konceptom od  „Od njive do trpeze“ obezbeđujemo kvalitet sirovina, strogom kontrolom porekla svih polaznih materijala koje ulaze u sastav naših proizvoda i na taj način smo jedna od retkih kompanija koja u potpunosti kontroliše ceo proces proizvodnje. Zahvaljujući ovom konceptu i insistiranju na sirovinama sa naših farmi, kompanija Carnex uspeva da sopstvenom proizvodnjom zadovolji oko 90% potreba za svinjskim mesom.

    Naš proizvodni pristup „od njive do trpeze“, jeste ono po čemu se izdvajamo i što našu kompaniju čini drugačijom. To u praksi znači da mi imamo sopstvenu proizvodnju stočne hrane, uzgajamo životinje na domaćim farmama, posedujemo savremenu tehnologiju proizvodnje, i samim tim zaokruženo vladamo celokupnim proizvodnim procesom.  Pored toga, akcenat u proizvodnji stavljamo na kvalitet sirovina, kontrolu svih procesa i poštovanje najviših standarda kada je reč o bezbednosti i kvalitetu hrane. Da nije tako, ne bismo bili jedan od lidera u proizvodnji mesa i prerađevina od mesa.

    Koje su to kompanije u svetu koje koriste isti princip i da li ima takvih primera u našem okruženju?

    Koncept od „Od njive do trpeze“ nije nešto strano u svetu i Evropi. Bezbednost hrane postala je izuzetno važna tema današnjice a novi zahtevi su nametnuli i strožiju zakonsku regulativu kako bi se ispunile sve veće potrebe potrošača u pogledu bezbednosti hrane. Carnex je već dugo ponosan na koncept od „Njive do trpeze“ koji našu priču čini zaokruženom i drugačijom od drugih u Srbiji. Veliku pažnju posvećujemo kontroli čitavog procesa i mislim da smo mi jedna od retkih kompanija u Srbiji koja kroz ovaj princip potpuno zaokruženo vlada čitavim proizvodnim procesom, jer se jedino na taj način može garantovati kvalitet gotovog proizvoda.

    Koje su prednosti ovog sistema kada je kvalitet proizvoda u pitanju?

    Koncept „Od njive do trpeze“ i kontrola čitavog proizvodnog procesa doprinosi tome da proizvodi na tržištu budu prepoznati kao tradicionalno dobri proizvodi visoke nutritivne vrednosti, kvalitetne izrade i atraktivnog dizajna. Moram još jednom da napomenem da kvalitet proizvoda i proizvodnog procesa predstavlja prioritet u radu naše kompanije a u isto vreme je i epitet po kome smo prepoznatljivi na tržištu. Pažljivim odabirom i selekcijom sirovina i poštovanjem standarda i specifikacija u proizvodnji osiguravamo visok kvalitet gotovih proizvoda. Briga o potrošaču je nešto sa čime se ne pravi kompromis i zbog toga već više od pola veka strogo insistiramo na konceptu na kome se zasniva čitava naša proizvodnja.

    Da li Carnex ima nameru da broj farmi poveća?

    Carnex svoju strategiju poslovanja konstantno prilagođava kretanjima na tržištu. U skladu sa trenutno smanjenom kupovnom moći stanovništva, naš prioritet u ovoj godini biće održavanje pozicije lidera u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina, uz očuvanje prepoznatljivosti naših proizvoda kao kvalitetnih, bezbednih, cenovno dostupnih i uvek inovativnih. Pored toga, nastavićemo da radimo na povećanju plasmana naših proizvoda na evropsko i svetsko tržište, što je dobro za Carnex, ali i za celu Srbiju.

    Kakvi su dalji planovi Carnexa kada je proizvodni proces u pitanju? Da li će biti nekih inovacija?

    Da bismo obezbedili dugoročni rast, neophodno je konstantno raditi na unapređenju brenda, ali i proizvodnje. Kao kompanija koja radi u prehrambenoj industriji, verujem da je inoviranje ključni pokretač budućeg razvoja. Trenutno asortiman Carnexa čini više od 100 proizvoda, a svakako radimo na razvoju novih. Mi možemo da se pohvalimo da smo jedna od retkih kompanija koja ima potpuno automatizovan process proizvodnje paštete u limenkama i foliji. To znači da je ceo process pripremanja mase, proizvodnje, doziranja i pakovanja u zatvorenom sistemu koji garantuje kvalitet gotovog proizvoda. Ovde treba naglasiti da je prvi deo, tj. priprema smese i dalje ostao tradicionalan i to je ono po čemu su Carnex paštete prepoznatljive. U tako zatvorenom sistemu proizvodnje, mogućnost greške sveden je na minimum i to je ono što je naš prioritet, naravno pored broja pašteti koje proizvedemo a koji iznosi i do 800 komada u foliji i konzervi u samo jednom minutu.

    Takođe, prošle godine smo otvorili i najsavremeniji pogon za proizvodnju fermentisanih kobasica,  kapaciteta 105 tona proizvoda, u koji je investirano preko 3,2 miliona evra. Pogon je građen po ekološkim principima i obezbeđuje kako uštedu energije, tako i lakše i efikasnije pakovanje i čuvanje gotovih proizvoda iz palete trajnih proizvoda, kao što su čajna, budimska kulen i zimska salama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE