FOTO: Olji Bećković Legija časti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FOTO: Olji Bećković Legija časti

  Novinarka Olja Bećković okićena je ordenom Legije časti, koji joj je uručila ambasadorka Francuske u Srbiji Christine Moro, za izuzetan profesionalni put, hrabrost i odvažnost.

  Bećković je, primajući orden, rekla da je odlikovana u trenutku kada je, kako je navela, političkom odlukom ukinuta emisija "Utisak nedelje" koju je vodila u protekle 23 godine.

  "Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja, Francuska, jasnije videla i bolje razumela od moje sopstvene", istakla je Bećković, vidno uzbuđena.

  Ambasadorka Moro je ukazala da je sloboda govora neprestana borba koja se sudara sa brojnim preprekama.

  "Ne samo sa nezadovoljstvom onih čiji se interesi loše prilagođavaju transparentnosti, već i sa komercijalnim interesima i, najzad, sa autocenzurom, iskušenjem koje postaje razumljivo pred strepnjama koje mogu da osećaju novinari za svoje radno mesto, pa čak i za svoju bezbednost", rekla je ona.

  Prema njenim rečima, da bi se to prevazišlo treba imati čvrsto utemeljena uverenja, veoma jasan osećaj za moral i ličnu hrabrost, a potrebno je i povoljno okruženje, ne samo na zakonskom već i na društvenom i intelektualnom planu.

  "Solidarnost profesije, podrška građana, priznavanje uloge slobode medija u jednoj demokratiji su veoma važni elementi koji omogućavaju veru u budućnost", dodala je Moro.

  Ocenivši da je Bećković "simbol srpskog novinarstva", Moro je izrazila nadu da će ona moći da nastavi sa ispunjavanjem profesionalne misije koju je sebi zartala.

  "Znam da ćete jednom mesečno u nedeljniku NIN objavljivati intervjue koje ćete voditi sa značajnim ličnostima sa javne scene u Srbiji koje će, kao i uvek, da brane svoja različita uverenja i predstavljaju različita mišljenja", zaključila je ambasadorka Moro.

  Zahvalivši na francuskom odlikovanju, Bećković je istakla da je ono sada obavezuje da se do kraja života trudi da ga ne izgubi.

  "Ovo bi trebalo da bude nešto zbog čega se osećate vrlo ponosno, a sa druge strane taj osećaj da vas Francuska više ceni od sopstvene zemlje ne može baš da vas učini ravnodušnim", rekla je Bećković okupljenim novinarima.

  Foto: Beta-Miloš Miškov

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE