Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Struja poskupljuje 8 umesto 15 odsto?

    Vlada predlaže Međunarodnom monetarnom fondu da građani, za sada, ne plaćaju akcizu na struju, što bi značilo da ona tokom leta poskupi, ali upola manje od planiranog, piše Blic.

    Ideja je bazirana na činjenici da su fiskalni rezultati za prva četiri meseca mnogo bolji od očekivanih i projektovanih.

    Prema ovom planu, Vlada bi u Skupštinu tokom juna uputila izmene zakona o akcizama, odnosno predvidela bi uvođenje ovog novog nameta na električnu energiju, s obzirom na to da je postojanje ove dažbine u skladu sa procesom usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim. Međutim, akciza na struju bila bi do daljeg nula ili minimalnih oko 60 dinara, odnosno 0,5 evrocenti.

    Ukoliko misija ne prihvati ovaj predlog, onda bismo s akcizom koja bi bila oko 7,5 odsto išli odmah, a poskupljenje kilovata bismo pokušali da odložimo do naredne godine, objašnjava izvor Blica blizak pregovorima srpskih vlasti i misije Fonda.

    Prva varijanta bi, dodaje izvor Blica, prema predlogu iz Nemanjine, značila da bi kilovati za građane poskupeli sedam do osam odsto za iznos koji ide EPS.

    Da podsetimo, memorandumom o ekonomskoj politici, a koji je sastavni deo sporazuma sa MMF, predvideo je da struja poskupi za 15 odsto. Ideja je bila da pola iznosa ide EPS, a da polovina bude uplaćivana direktno u budžet kroz akcizu.

    Da li će se novi predlozi Vlade i ostvariti, znaće se 12. maja, kada se okončaju pregovori Srbije sa misijom MMF o prvoj reviziji aranžmana koji je na snagu stupio u februaru.

    Predstavnici Fonda su već nekoliko dana u Beogradu, a u ponedeljak, plenarnim sastankom u centralnoj banci, kom će u ime Fonda predsedavati Zuzana Murgasova, šefica misije, i guverner NBS Jorgovanka Tabaković u ime Srbije, počinju i razgovori na najvišem nivou.

    Misija Fonda u Beograd dolazi, kako nezvanično saznaje Blic, nezadovoljna činjenicom da Vlada nije sprovela poskupljenje struje već od 1. aprila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE