Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka više nema gotovine

    Grčka je upozorila da "više nema gotovine" i zatražila od poverilaca da joj isplate novac na osnovu napretka u pregovorima o tome šta će ona uraditi zauzvrat.

    "Napredak u pregovorima bi morao biti propusnica za finansijsku dopunu grčkoj privredi", rekao je na konferenciji za novinare u Atini, Gabriel Sakelaridis, portparol vlade Alexisa Tsiprasa.

    Po rečima Sakelaridisa, Atina želi "da postigne sveobuhvatni sporazum (s poveriocima – EU, MMF, Evropska centralna banka) do kraja maja ili krajem juna, i to sporazum koji bi trajao što je duže moguće", te to ne mora nužno biti privremeni sporazum kako se govorilo do sada.

    Vlada Grčke kojoj je sporazum o finansiranju hitno potreban, šalje svoje glavne pregovarače, uključujući i kontroverznog ministra finansija Yanisa Varoufakisa na sastanke s predstavnicima poverilaca u Frankfurtu, Parizu i Briselu.

    Grci žele da im Evropska centralna banka odobri povećanje dopuštene emisije blagajničkih zapisa. Upravni odbor banke koji će se sastati u sredu, međutim, razmatra zaoštravanje uslova pristupa grčkih banaka gotovom novcu preko mehanizma ECB za hitno finansiranje likvidnosti (ELA).

    Po evropskom izvoru, za sada se ne razgovara o još jednom, trećem paketu pomoći.

    Portparol vlade Alexisa Tsiprasa priznao je u Atini da "više nema likvidnosti u grčkoj privredi". "Veoma nam je važno da što je pre moguće dođe do intervencije za povećavanje likvidnosti", rekao je on, čak i navodeći da bi bilo poželjno da to bude "već danas".

    Posle tri dana pregovora u Briselu predstavnika Grčke i njenih kreditora, njihov novi sastanak se očekuje do srede. Trodnevni pregovoriprotekli su u boljoj atmosferi nego što je bilo ranije. Međutim, važna pitanja nisu rešena, uključujući zakon o radu i rast penzije. Te tačke su "crvene linije" koje se ne mogu preći, upozorila je Atina.

    Ali, vreme ističe za oslobađanje isplate poslednje 7,2 milijarde evra koje je Evropska unija obećala Grčkoj, ako se dogovore o uslovima. Po zvaničnicima Vlade, državni trezor je prazan, a Atina mora da u sredu počne isplatu jedne milijarde evra poveriocima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE