Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Firme iz Republike Srpske sele u Federaciju BiH?

    Najveći proizvođači i veletrgovci najavljuju gašenje firmi u Republici Srpskoj i preseljenje u Federaciju Bosne i Hercegovine, ukoliko Skupština RS usvoji Nacrt zakon o porezu na dobit.

    U tim kompanijama naveli su da je najveći problem što Nacrt zakona o porezu na dobit, čiji je predlagač Vlada RS, predviđa da se rabat, koji ulazi u poresku osnovicu, ograničava na maksimalno tri odsto vrednosti prihoda od prodaje, objavio je banjalučki portal Capital.ba.

    Hemofarm Banja Luka, jedina fabrika lekova u RS i najveća investicija iz Srbije posle Telekoma, Banjalučka pivara i najveća veletrgovina farmaceutskim proizvodima Interpromet Novi Grad, samo su neke od firmi koje upozoravaju na katastrofalne posledice predloženog Zakona, stoji u tekstu.

    "Usvajanje Zakona sa ovim članom dovelo bi preduzeća iz Republike Srpske u nekonkurentan položaj u odnosu na preduzeća iz Federacije BiH."

    Zakon o porezu na dobit Federacije BiH ne poznaje ograničenje rabata, tako da se preduzeća iz Federacije mogu prilagoditi trenutnim tržišnim uslovima, pri čemu im dati rabat umanjuje njihovu poresku osnovicu", pojasnio je direktor Hemofarma u RS Aleksandar Veselinović.

    Prema njegovim rečima, čak i pre ovog nacrta Federacija je imala daleko povoljnije poreske zakone, što je i dovelo do preseljena značajnog broja firmi iz RS u Federaciju. Prethodnih godina više od 20 firmi iz Srbije je svoje sedište preselilo iz RS u Federaciju BiH.

    Najveća veleprodajna firma farmaceutskih proizvoda u RS Interpromet Novi Grad sa godišnjim prometom većim od 35 miliona evra i sa više od 200 zaposlenih radnika, takođe otvoreno najavljuje preseljenje sedišta u Federaciju BiH.

    "Ukoliko ovaj Zakon bude usvojen nama preostaju samo dve opcije, gašenje ili preseljenje u Federaciju. Na tržištu veleprodaje farmaceutskih proizvoda mi se borimo sa još 3-4 jaka konkurenta iz Federacije BiH oko cene koja se razlikuje u pola procenta."

    Ovim Zakonom mi potpuno ispadamo iz igre, jer ćemo biti u znatno nepovoljnijem položaju, rekao je direktor Interprometa Dragan Pilipović.

    Za proizvođača poput Banjalučke pivare, naknadni rabat je jedini način da na neki način, kontrolišu svoje kupce, stimuliše prodaju svojih proizvoda, povrat ambalaže, kao i naplatu.

    U Ministarstvu finansija RS obrazlažu da predloženim novim zakonom "žele sprečiti zloupotrebe, jer se prekomernim rabatima firme dovode do gubitaka", kao i da se zakon donosi zbog poslovanja sa povezanim stranim licima u inostranstvu. Još su naveli da se želi pomoći privrednicima, koje kupci uslovljavaju ogromnim rabatima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE