Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Koštali` EPS 7 miliona evra, pa napredovali

    Dvojica direktora Elektroprivrede Srbije, koji su nabavkom neadekvatnog IT sistema, koštali tu kompaniju sedam miliona evra, umesto da budu kažnjeni, nagrađeni su novim funkcijama, piše Blic.

    Naime, Elektrodistribucija Beograd i Elektrovojvodina su prošle godine kupile informacioni sistem čiji program nije usklađen s postojećim na nivou EPS, zbog čega je njegova primena zaustavljena, a sedam miliona evra je bačeno, saznaje Blic.

    Sistem je trebalo da startuje 1. januara 2015, ali je implementaciju zaustavila stručna komisija kompanije SAP, jer poslovni softver koji su dve distribucije kupile od posrednika, kompanije „Prointer“, ima značajna tehnička odstupanja od osnovnog programa pa je pretila opasnost da se načini velika šteta EPS, ali i potrošačima električne energije.

    Izvor Blica iz EPS tvrdi da je ovo jedna od strogo čuvanih tajni u tom preduzeću kako bi akteri ove sramote, doskorašnji direktori EDB i Elektrovojvodine, Zoran Rajović i Srđan Kružević, bili zaštićeni, budući da se radi o visokim funkcionerima partija na vlasti.

    Rajović, koji je član SNS, posle ovog skandala nagrađen je funkcijom izvršnog direktora EPS, a Kružević je u aprilu 2014, nakon što se podigla prašina oko te kupovine, podneo ostavku i seo u skupštinske klupe kao poslanik Jedinstvene Srbije.

    Oni napreduju, a potrošači će tu njihovu glupost morati još jednom da plate, pa će uz račun za potrošene kilovate izdvojiti bar još jedan dinar na ime te korupcionaške afere. Tako će ovaj sistem EPS koštatati 14 miliona evra umesto sedam miliona, kaže izvor Blica.

    Sagovornik Blica tvrdi da je sedam miliona evra ostalo na računu „Prointera“ iako je sistem završio na tehničkoj deponiji. Sistem je od „Prointera“ kupljen iako je IT sektor EPS upozoravao da postoji rizik za njegovu primenu.

    U EPS nisu odgovorili na pitanje kako se desilo da posle ove afere Zoran Rajović bude unapređen na mesto izvršnog direktora te kompanije. Inače, izvršne direktore imenuje Nadzorni odbor EPS, a na predlog direktora Aleksandra Obradovića.

    U EPS su potvrdili ova saznanja Blica, ali nisu želeli da odgovore koliko će ih ova bahatost koštati. Uprkos ranijoj odluci da se SAP sistem uvede na nivou cele EPS grupe, EDB i Elektrovojvodina nisu poštovali odluku direktora Aleksandra Obradovića, već su samovoljno sklopili ugovore o implementaciji SAP uz posrednika, rečeno je u EPS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE