Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Bez brige, meso je bezbedno`

    Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da građani nemaju razloga da budu zabrinuti, jer je meso u ovlašćenim i registrovanim prodavnicama i radnjama zdravstveno bezbedno.

    Udruženja potrošača i pojedini mediji upozoravaju da se na srpskom tržištu nalazi meso iz Evropske unije koje je ovde odleđeno i prodaje se kao sveže.

    Gostujući na RTS, ministarka je istakla da naši građani nemaju razloga da budu zabrinuti jer je, kako kaže, meso koje se nalazi u ovlašćenim i registrovanim prodavnicama i radnjama zdravstveno bezbedno.

    "Zamrznuto meso koje se uvozi iz EU ne može se odmrzavati u prodavnicama, ono se isključivo može odmrzavati u objektima koji su odobreni u tu svrhu, u klanicama i objektima za preradu mesa, koji su pod strogom kontrolom veterinarske inspekcije i dosadašnja praksa kaže da je ovako uvezeno meso korišćeno u razne vrste prerađevina", kaže ministarka.

    "Što se tiče roka upotrebe zamrznutog mesa, koji se često pominje u javnosti, moram da kažem da je rok upotrebe u zavisnosti od velikog broja faktora, pre svega, od temperature čuvanja", kaže Snežana Bogosavljević Bošković.

    Ukoliko se čuva na temperaturi od minus 30 stepeni, njegov rok je duži, na minus 18 je nešto kraći, a najkraći je na minus 12. Rok upotrebe zamrznutog mesa zavisi od niza drugih faktora – da li se čuva u komadu, u polutkama, da li je meso upakovano, objasnila je ministarka.

    Savremene tehnologije kažu da je moguće pojedine delove mesa, osnovne delove trupa zamrzavati u različitim atmosferama, u vakuumima, što produžava dužinu upotrebe zamrznutog mesa.

    Kaže da je naš potrošač zaštićen kad je reč o mesu, jer je svaki uvoz iz EU praćen strogom kontrolom. Pored provere dokumentacije i deklaracije, uzimaju se uzorci mesa, rade se laboratorijske analize.

    "Tek kada prođu sve te provere, meso se može naći na rafovima prodavnica. Izuzetno je važno da naši potrošači meso i prerađevine od mesa kupuju u registrovanim prodajnim objektima, koji su u sistemu kontrole naših inspekcija", zaključila je ministarka poljoprivrede.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE