Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trgovinska razmena sa Italijom 4,5 milijardi evra

    Trgovinska razmena Srbije i Italije na godišnjem nivou iznosi 4,5 milijardi evra, što je četvrtina ukupne razmene sa zemljama Evropske unije.

    On je naglasio da će se saradnja dve zemlje unapređivati kroz bolju saradnju malih i srednjih preduzeća i njihove zajedničke projekte, izjavio je potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić na otvaranju skupa "Srbija ka Evropi" u Beogradu. 

    "Privrednici će kontaktirati direktno Privrednu komoru, a mi ćemo kroz saradnju sa vladom i preduzećima u Italiji rešavati njihove probleme", kazao je on.

    Prema njegovim rečima, saradnja preduzeća će se prevashodno odvijati kroz sprovođenje Jadransko-jonske i Dunavske strategije, u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije.

    Konvenciju "Srbija ka Evropi" organizovala je italijanska kompanija Ria u saradnji sa PKS i ambasadom Italije, sa ciljem da se pomogne firmama u Srbiji da nauče da prave projekte, da ih realizuju i koriste sredstva iz fondova EU.

    EU fondovi imaju novca, samo fale projekti

    "Fondovi EU, razvoj malih i srednjih preduzeća ključne su teme razvoja Srbije i uspeha u toku pregovaračkog procesa", rekla je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

    Naglasila je da su sredstva iz fondova neograničena, odnosno da "koliko imamo dobrih projekata, toliko možemo da povučemo sredstava".

    "Obaveza države je da stvori pravni okvir, ali sve ono što mi dogovorimo mora da se primeni na lokalu i tu je ključna lokalna samouprava", ukazala je Tanja Miščević.

    Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović ocenio je da se domaća mala i srednja preduzeća nisu snašla u korišćenju start up kredita i da su zbog toga fondovi EU najbolja alternativa. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE