Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Po čemu će Napoleon ostati zapamćen

    Francusku istoriju obeležili su vladari, koji su pored državničkih sposobnosti, bili veliki hedonisti i poznati po svom raspusnom životu. Bilo je onih koji su vladali na svega dvadeset minuta, ali i onih koji su se i posle neuspeha, uspešno vraćali na presto. Čovek koji je učestvovao u buržoaskoj revoluciji i prokrčio sebi put uspeha i vlasti, bio je Napoleon Bonaparta. Uvek slikan sa uvučenom rukom, po nekima zbog čira na želucu, po drugima kao simbol predstavnika tajne elite.

    Bio je nadaren matematičar, veoma nestašan, tako je mali Nabulio, kako su ga zvali roditelji, najpre išao u školu za devojčice, kako bi obuzdali njegovu nemirnu prirodu. Temperament se nije dao obuzdati, a učitelji su prepoznali njegove vojničke aspiracije, tako da se brzo obreo u vojnoj školi. Sa 24.godine postaje general i niže svoje vojničke uspehe.

    Iako je pokorio veći deo Evrope, Napoleon je imao dva poraza sa svojom vojskom, nakon kojih je bio prognan iz Pariza. Jedan je bio u pohodu na Rusiju, kada je zbog hladne ruske zime, veliki broj njegovih vojnika stradao. Drugi put je je to bila bitka kod Vaterloa, kada mu je carstvo srušeno.

    Najveće intrige vezane za ovog vladara su i dalje po pitanju njegove visine i žena. Naime, on je za to vreme bio prosečne visine – 168cm, ali pošto je stalno bio okružen vojnicima od po 180cm, stekao se utisak da je bio jako nizak. Dva puta se ženio, a brojne ljubavne afere iznedrile su i vanbračnu decu, od kojih većinu nije priznao. Sa prvom ženom Žozefinom, nije imao dece, ali ga to nije speričilo da njenu ćerku iz prvog braka uda za svog brata. Druga žena Marija Lujza, austrijska princeza, podarila mu je naslednika Napoleona III. Ni u ovom braku se nije zadržao i nakon razvoda, Marija Lujza se upustila u brojne ljubavne afere.Tokom pohoda na Egipat, Napoleon nije uspeo da odoli ni čarima zanosne Kleopatre.
    Reči po kojima će se dugo pamtiti glase: „Moja prava slava nije u tome da sam pobedio u 40 bitaka… Vaterlo će izbrisati pamćenje svih pobeda… Ali ono što niko neće uništiti i što će večno trajati je moj građanski kodeks“.
     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE