Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska još dostupnija stranim studentima

    Francuski institut u Srbiji učestvuje u stotinak projekata godišnje i nemoguće je nabrojati sve projekte do kraja godine, kaže za BIZLife Philippe Le Moine, izvršni direktor Francuskog instituta u Srbiji

    „Što se kulturnih manifestacija tiče, već u maju priređujemo sedme književne susrete – ’Molijerove dane’, koji počinju iduće nedelje, a organizovaćemo i drugi po redu ciklus koncerata ’Francuske muzičke jeseni’. ’Francuski filmski karavan’ nastavlja svoju turneju i obilazi tridesetak gradova u Srbiji. Priredićemo, takođe, u našoj galeriji u Beogradu nekoliko lepih izložbi i predstaviti crteže Gradimira Smuđe i fotografije Marka Ribua. Već tradicionalno ćemo završiti godinu sa našim ’Čarobnim izlozima’, koji su postali neizbežni dekor novogodišnjih praznika. Svi ovi značajni projekti dobili su podršku sponzora ili pokrovitelja, vernih partnera Francuskog institut u Srbiji.

    Naše naučne aktivnosti u znaku su velike konferencije Ujedinjenih nacija ’Pariz klima 2015.’, koja će se održati krajem decembra u Francuskoj. Francuski institut teži da približi ovu tematiku javnosti u Srbiji i prirediće brojne izložbe, predavanja, radionice i, naravno, interaktivne eksperimente koji su posebno popularni među mladima.

    Kad govorimo o promociji francuskog jezika, treba naglasiti da se Francuski institut priprema da u septembru otvori novu jezičku digitalnu laboratoriju u Beogradu: radi se o modernoj i fleksibilnoj metodi za individualno učenje koja će obogatiti našu ponudu kurseva, posebno za privrednike.“

    Stipendirate srpske studente master i doktorskih studija u Srbiji pružajući im mogućnost da školovanje nastave u Francuskoj. Koliko studenata i kojih fakulteta je dobilo stipendije na poslednjem konkursu?

    U Francuskoj svake godine studira više od 280.000 stranaca, što ovu zemlju svrstava na treće mesto u svetu posle SAD i Velike Britanije. Francuska mreža obrazovanja broji 3.500 državnih i privatnih visokoškolskih ustanova kao i istraživačkih centara međunarodnog ugleda. Kvalitet obrazovanja ogleda se i u nekoliko Filds medalja, kao i Nobelovih nagrada koje su dobili francuski naučnici: od 2012. tri Nobelove nagrade otišle su u ruke Francuzima – za fiziku, književnost i ekonomiju!

    Mnogo mladih iz Srbije želi da studira u Francuskoj. Francuski institut im maksimalno pomaže, nudeći im personalizovane informacije o studijskim programima i procedurama, a posebno nudeći stipendije. Od 2000. godine, Francuski institut je odobrio 330 stipendija studentima iz Srbije, a od 2008. do danas, broj stipendista koji odlaze u Francusku na usavršavanje pet puta je veći. Vlada Francuske smatra da je prioritet privući strane studente u Francusku i zato je najveći deo budžeta Francuskog instituta namenjen upravo tome.

    Program stipendija veoma je selektivan i samo je 16 posto od 127 prispelih kandidatura prošle godine uvaženo. Studenti konkurišu iz cele Srbije, a Francuski institut poklanja posebnu pažnju naučnim i tehničkim strukama. Pored 28 stipendista odabranih prošle godine, na jesen je dodatno odabrano 15 studenata iz Fonda za mlade talente u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta.

    Koliko sada ima dvojezičnih odeljenja u školama u Srbiji? Kakve mogućnosti nudite deci i mladima u Srbiji za učenje francuskog jezika mimo redovnog školovanja?

    Danas postoji osam dvojezičnih razreda u Srbiji, što znači da smo od 2008. do 2012. otvorili svake godine po jedno odeljenje. Sada u njima uči više od 500 učenika. Naš cilj je da ove razrede i škole pomognemo, a naravno i da učinimo da što veći broj mladih u Srbiji može da ih pohađa.

    Da bismo to postigli, potrebno je početi sa učenjem francuskog od malih nogu. Nudimo kurseve i radionice za decu od tri godine na više u Beogradu i u Novom Sadu, a uskoro i u Nišu. Naše medijateke su obogatile svoju ponudu sa knjigama, DVD-ovima i igrama za decu. Naša nova digitalna medijateka – ’Kulturteka’ – pruža mogućnost da od kuće pogledate razne bogate sadržaje. Odlučili smo i da pružimo časove roditeljima koji ne govore francuski kako bi zajedno sa svojom decom mogli da uče i igraju se.

    Raznorodne aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji na neki način se dopunjuju: deca koja danas uče francuski u radionicama postaće sutra učenici dvojezičnih odeljenja, ali i budući stipendisti i pažljiva publika na našim kulturnim i naučnim manifestacijama.

    Thomas Piketty – Kapital XXI veka

    „Francuski institut nedavno je priredio u Beogradu promociju knjige Thomasa Pikettya, a uskoro se očekuje i druga u Novom Sadu. Iako je knjiga izuzetno stručna i kompleksna, lepo se prodaje ne samo u Francuskoj i Srbiji, nego i svuda u svetu. Svet se menja i ekonomski modeli se preispituju. Zato je Francuski institut odlučio da zajedno sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda organizuje juna ove godine simpozijum na temu ’Savremena misao pred kapitalizmom’. Thomas Piketty je jedan od najtraženijih ekonomista i uprkos njegovoj dobroj volji, nismo još našli termin da nam dođe u Beograd… možda na jesen. Pratite naše aktuelnosti na našem sajtu i na društvenim mrežama!“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE